Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Szita Károly fél évvel ezelőtt fordult levélben ez Európai Bizottság elnökéhez, Ursula von der Leyenhez, annak érdekében, hogy a magyar települések nevében a segítségét kérje a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatti energiaválság kezeléséhez. Ezen túl a magyarokat megillető uniós források kifizetését is szorgalmazta. A levelet a hazai falvak és városok vezetőinek több mint 80 százaléka támogatta. A válasz a napokban érkezett meg: "A level tartalmát elszomorítónak és egyben felháborítónak tartom. Ugyanis semmibe veszi közel 7 millió magyar ember akaratát, az őket képviselő önkormányzatok véleményét és kérését. Elnökasszony válaszában az áll, hogy Brüsszel szerint a szankciók jók és továbbra is fenn akarják tartani azokat."

Az uniós politikus azt kérte: a problémát oldják meg az önkormányzatok saját maguk. Szita Károly szerint így a magyar helyhatóságok valóban csak magukra és a kormányra számíthatnak, miközben a szankciók sem érték el céljaikat: "Hisz a háborúnak nem vetettek véget és súlyos következményeitől mindannyian szenvedünk. Mi, önkormányzatok ennek ellenére megyünk tovább és mindent megteszünk annak érdekében, hogy ennek a szankciós politikának a negatív hatásaitól mentesítsük a városainkban, falvainkban élő polgárokat. Csak magunkra számíthatunk, ezért most még nagyobb önkormányzati összefogásra van szükség!"

Címkék: Brusszel, Bizottság, szaknció, Ursula von der Leyen, Unió, háború, Európa, energia, önkormányzat, rezsi, politika