A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként Szita Károly másfél hónappal ezelőtt kereste meg Ursula von der Leyen-t és hívta fel figyelmét az elhibázott brüsszeli szankciók beláthatatlan gazdasági következményeire.

Azóta kiderült, hogy a hazai településvezetők túlnyomó többsége hasonlóan ítéli meg az orosz-ukrán háborúra adott uniós válaszokat - fogalmazott egy mai sajtótájékoztatón Kaposvár polgármestere: "Arra kértem, hogy változtasson az Európai Unió szankciós politikáján, mert ez recesszióba dönti az országokat, nehézségeket okoz az embereknek, növeli a munkanélküliséget, hozza magával a drágulást a boltokban és a települések számára komoly működési zavarokat eredményez."

Szita Károly a Magyarországnak járó uniós források, a felzárkózási és a helyreállítási alap pénzei ügyében is szót emelt az Európai Bizottság elnökénél. Ezek felhasználásával ugyanis "országszerte már olyan beruházásokat lehetett volna végrehajtani, amelyek csökkentik az energia-felhasználásunkat, és -kitettségünket, amelyek segítségével könnyebbé vált volna az életünk."

Szita Károly azt is elmondta: a brüsszeli szankciók hatására csak a 25 megyei jogú város energiaköltségei 135 milliárd forinttal nőnek, ami sok helyütt közintézmények, sport- és kulturális létesítmények bezárásához vezet. Kaposvár átgondolt takarékossági intézkedésekkel, illetve átszervezesekkel igyekszik megőrzni a somogyi megyeszékhely működőképességét.

Címkék: Európai Bizottság, takarékos, átszervez, Brüsszel, szankció, spórol, intézmény, gáz, település, energia, áram, rezsi, város, politika, Kaposvár