null

A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként írt levélben arra is felhívta a bizottság elnökének figyelmét arra, hogy a szankciós politika nem érte el a célját.

„Az energiaháború olyan visszaesést okoz, mintha magunk is háborús résztvevők lennénk. Miközben a magyar emberek kezdettől fogva a békét szorgalmazzák. Elítéljük Oroszország katonai agresszióját, és kiállunk Ukrajna területi épsége mellett. Szolidaritásunk tényleges segítségnyújtásban és gondoskodásban is megnyilvánul. Városaink ukrán menekültek százezreit fogadták be és nyújtanak nekik menedéket, biztonságot, munkalehetőséget. Intézményeinkben menekült ukrán gyermekek és fiatalok tízezrei kapnak megfelelő bölcsődei, óvodai, iskolai ellátást, oktatást és nevelést.” – írta Szita Károly, aki emellett arról is tájékoztatta Ursula von der Leyent, hogy a drasztikusan emelkedő energiaárak miatt intézményeik megfelelő működése veszélybe került, a jelenlegi tőzsdei árak alapján Magyarország huszonöt legnagyobb városában jövőre 135 milliárd forinttal kerül majd többe a gáz- és áramszolgáltatás, mint idén, a helyzetet pedig azt is súlyosbítja, hogy az uniós helyreállítási és felzárkózási források sem érkeztek meg.

„Arra kértem, hogy az eddigi tapasztalatok alapján változtassanak a gazdaságot recesszióba taszító politikán, és szüntessék meg az európai, köztük a magyar embereket sújtó szankciókat. Valamint hogy a felzárkózási és helyreállítási alap magyar polgárokat is megillető forrásait tegyék elérhetővé számunkra! A háború egyetlen valós ellenszere a béke. Közösen kell akarnunk!” – zárta levelét a városvezető.

Címkék: Ursula von der Leyen, szita károly, levél, politika