A Csiky Gergely Színházban tartott ünnepi gálaesten Kaposvár polgármestere úgy fogalmazott: önbecsülésünk nélkülözhetetlen része tudni, hogy kik vagyunk, kik voltak az elődeink, s hogy miként váltunk egy nemzetté. Egyre erősebb köteléket pedig éppen a szabadságunkért vívott küzdelem font közénk.

A szabadság pedig éppúgy lételeme az egyes embernek, miként az a nagyobb közösségnek, a nemzetnek.

Szabadság nélkül nem élet az élet, mert fogságban sosem találkozhat a mi akaratunk a Jóisten szándékával. A különbség jól tapintható: szabadnak lenni magasztos eszmény és teremtményi minőség, míg másokat vagy éppen magunkat fogollyá tenni: súlyos emberi gyarlóság. Ezért a szabadságért való küzdelem mindig együtt hat az igazság szeretetével.” - mondta Szita Károly. fejet hajtva  1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt.

A városvezető szerint fel kell tenni a kérdést, hogy ma hol, az élet mely területein sérül a szabadságunk, milyen korlátozó szándékok állnak velünk szemben, kik azok, akik akár érdekből, akár ellenérzésből gátat szabnának jogos és természetes vágyainknak?

Mint mondta: „ma is küzdünk azért, hogy büntetlenül gondolhassuk azt a világról, amit tapasztalataink, megérzésünk, világlátásunk alapján gondolni tudunk. Nem mindenkinek tetszik ez. Vannak, akik meg akarják mondani, hogyan éljünk, mit tekintsünk értéknek és mit ne, mit lehet és mit nem lehet tenni. Valahányszor támadás éri a hagyományainkat és szokásainkat, valójában a szabadságunkat akarják korlátozni. Valahányszor ellenállunk az ilyen szándékoknak, a szabadságunkat óvjuk. Akkor is, ha közben fenyegetnek, akkor is, ha pénzzel akarnak zsarolni, és akkor is, ha ígérgetnek. Tesszük ezt azért, mert szabadság nélkül nem élet az élet.”

Nézzék vissza a teljes gálaestet!

Címkék: október 23., beszéd, csiky gergely színház, szita károly, politika