Kaposváron jelenleg 6900 lakásban és 305 közintézményben van távfűtés. A szolgáltatás lakossági árai ugyan nem emelkednek, de a zavartalan működéshez szükséges gázt a város az eddigi 1,3 milliárd forintos éves díj helyett, csak a következő hónapokban 7 milliárd forintért tudja beszerezni.

Ezért is van hatalmas jelentősége annak, hogy a Zöld Fűtőmű próbaüzeme a tervezettnél fél évvel korábban, már most decemberben elindulhat. Ez a létesítmény ugyanis jelentősen csökkenti majd a somogyi megyeszékhely energiafüggőségét, illetve gázvásárlási kényszerét és segíthet kedvező szinten tartani a tarifákat - mondta el a mai képviselő-testületi Szita Károly polgármester. 

- A Zöld Fűtőmű a faapríték-tüzelésű kazánjaival ki fogja váltani a földgáz 57 százalékát, a maradék a kapcsolt energia lesz és csak 7 százalékot kell földgázból pótolnunk. De ezt is csak akkor kell, ha nagyon hideg van télen - nyilatkozta a városvezető.

A kaposvári háztartások kétharmada, a felmérések szerint átlagfogyasztónak minősül, amelyek a rezsicsökkentésnek köszönhetően továbbra sem piaci áron kapják a gázt és az áramot. Aki viszont rászorul a segítségre, azt a város támogatni fogja a rezsivédelmi alapból.

- Mindenkin nem lehet segíteni, mert nem tudunk, de lehetőség szerint mindenkinek nyújtunk valami támogatást. De van egy sorrendiség és az elsők Kaposvár város lakói - tette hozzá Szita Károly.

Ezzel együtt, a kaposvári intézmények és létesítmények fűtése, illetve világítása piaci árakon óriási plusz teher most a városi költségvetésnek. Az igazgatók, intézményvezetők, az energetikai szakemberek és a döntéshozók ezekben a napokban dolgozzák ki azokat a takarékossági intézkedéseket, amelyek ezek működőképességéhez szükségesek.

Címkék: szita károly, szeptember, rezsi, közgyűlés, politika