Palkovics László a megbeszélés kapcsán úgy fogalmazott: Magyarország úgy döntött, hogy külföldi technológiai partnerek bevonásával, de Magyarországon fog gyártani különböző hadiipari eszközöket. Ezek között az egyik legjelentősebb projekt a négykerék meghajtású páncélozott harci járművek gyártása, amely októberben kezdődhet.

Hétfőn ennek a technológiai feltételeiről egyeztettek. Tárgyaltak arról is, hogy hogyan tudják a hadiipari együttműködést továbbfejleszteni és kiterjeszteni olyan eszközökre, amelyek gyártásában Törökország az élen jár. Ide tartoznak a drónok, az autonóm repülő eszközök, vagy ezek fegyverzete, illetve a páncélok. A tervek szerint Kaposváron, egy magyarországi vegyesvállalat fogja elkezdeni majd a gyártásukat.

Az már korábban eldőlt, hogy a magyar hadiipar fejlesztés egyik bázisa lehet a somogyi megyeszékhely.

- Kaposvárra két ok miatt esett a választásunk. Egyrészt a katonai múltja miatt, hiszen azt látjuk, hogy ezekben a városokban olyan szakképzett munkaerőt tudunk találni, aki érti a hadiipar részleteit, de ez még önmagában nem lenne elég ha nem lenne egy olyan támogató városfejlesztés és helyi képviselőtestület illetve rendkívül lényeges a helyi parlamenti erő támogatása is, aki biztosítanák azt a gyorsaságot, amit a hadiipar ma megkövetel – mondta tavaly áprilisban a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

Szita Károly polgármester akkor azt hangsúlyozta, hogy a hadiipari beruházás szervesen kapcsolódik a város újraiparosítási törekvéseihez.

- A város szándéka és célja Kaposvár újraiparosítása. Ez 2 fontos célt tartalmaz: az egyik az, hogy teljes legyen a foglalkoztatottság és ne legyenek munkanélküliek, e tekintetben már jól állunk. A másik pedig, hogy emelkedjenek a munkabérek, és nagyon jól tudjuk, hogy ezt csak úgy tudjuk elérni, hogyha olyan magasabb hozzáadott értékű termékeket gyártó üzemek és gyárak érkeznek Kaposvárra, amelyek felfelé húzzák a béreket, és ezek közé tartozik a hadiipar.

A tegnap törökországi tárgyalásokról bővebb beszámolót is olvashatnak nemsokára oldalunkon.

Címkék: hadiipar, törökország, tárgyalás, politika