Egy élhető, tiszta levegőjű várost nyerhetünk, ahol megfizethető, garantált árú lesz a távfűtési díj – a csütörtöki rendkívüli közgyűlésen jelentette be Kaposvár polgármestere, hogy a kormány 4,5 milliárd forintos támogatásával megkezdődhet a biomassza fűtőmű létesítése. Szita Károly elmondta: a földgáz helyett a környékbeli, ipari célra már nem hasznosítható faaprítékkal működő fűtőmű által így megújuló energiából állítják majd elő a lakásokban a meleget és a melegvizet. A földgáz 57%-át tudjuk így kiváltani. Ennek pedig több hozadéka is van – sorolta a városvezető.

„12 ezer tonna széndioxid kibocsátástól mentesül így a város, tehát tisztább lesz a levegő. A megújuló energia használatával kiválható a jelenlegi kvóta, vagyis 302 millió forintot spórol a város. És nem utolsósorban nem vagyunk kitéve az áringadozásnak, amelyet most nemzetközi szinten is tapasztalhatunk a földgáz tekintetében.” – mondta Szita Károly.

A polgármester emlékeztetett rá: a kaposváriakkal együtt két éve négy pontban határozták el azt közösen, hogy milyen várost szeretnénk: ezek pedig a munkahelyek és magasabb jövedelem, a gyarapodó lélekszámú Kaposvár, az egészségesebb város valamint a fenntartható fejlődés és energiafüggetlenség megteremtése. Ez utóbbi kettő tekintetében is jelentős lépés a biomassza fűtőmű  megépítése.

Címkék: rendkívüli közgyűlés, biomassza, politika, kaposvár