A nem megyei jogú városban élők megyei önkormányzati képviselőket is választanak az őszi önkormányzati választáson, az úgynevezett megyei listán. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény alapján a megyei közgyűlés tagjainak számát a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának évében, a január 1-jei lakosságszám alapján kell meghatározni - írja az MTI. 

A megyei közgyűlés tagjainak számát a megye lakosságszáma alapján kell meghatározni úgy, hogy 400 ezer lakosig minden 20 ezer lakos után egy képviselő (de legalább 15 képviselő), 700 ezer lakosig 20 képviselő és a 400 ezret meghaladó minden további 30 ezer lakos után egy képviselő, 700 ezer lakos fölött 30 képviselő, és a 700 ezret meghaladó minden további 40 ezer lakos után egy képviselő választható.

Somogy Megyei Közgyűlés
Somogy Megyei Közgyűlés

Ezek alapján Somogy megyében az eddigi 16 helyett 15 tagú lesz a testület. Somogyon kívül csökken még a megyei közgyűlés létszáma Bács-Kiskun megyében, Baranya megyében, Békés megyében és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is 1-1 fővel.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint egyedül Pest megye közgyűlésének létszáma nő az őszi választás után egy fővel. A többi megyei testület létszáma változatlan marad.

Címkék: létszám, változik, közgyűlés, megyei, politika, Somogy