Rendkívüli támogatásban részesíti a nágocsi anyaotthont a Somogy Megyei Közgyűlés a grémium pénteki döntése értelmében. A testület soron következő ülésén újabb kilenc befejezett projektet mutattak be a kaposvári Vármegyeházán.

A napirendek tárgyalása előtt Wéber Antal dandártábornok tájékoztatta a közgyűlést a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2018. évi tevékenységéről. Tevékenységük kiterjedt a tűzoltási- és tűzvédelmi feladatok ellátása mellett a közlekedési balesetek során végzett műszaki mentésekre is. Katasztrófahelyzetek esetén lakosság tájékoztatása a motoros szirénákkal csak részben megoldott, ezért tervben van azok verbális eszközökre cserélése.

110 önkéntes mentőszervezet és 127 közbiztonsági referens segíti munkájukat Somogyban, akiket rendszeresen képeznek. A kéménysepréssel kapcsolatban a tábornok elmondta: minden magántulajdonú ingatlan, valamint vállalkozói telephely, fióktelephely a katasztrófavédelemhez tartozik, ám családi házak esetén a tulajdonosnak kérnie kell a kéményseprést.

A társasházakban élőket kötelezően kiértesítik, míg a családi házba bejelentett vállalkozásoknak vállalkozásokat kell keresniük a feladat elvégzésére. Jelenleg Somogyban 35 fővel látják el a feladatot, akik 13 gépjárművel folyamatost működést biztosítanak a megye területén.

Jackovics Péter, a BM OKF veszélyhelyzet-kezelési főosztályvezetője kiegészítésként hozzátette: mind a hivatásos, mind az önkéntes állomány jól látta el feladatát idén. Gyakorlatokon és éles helyzetekben is bizonyították hozzáértésüket, szakmai felkészültségüket. Az önkéntes szervezetek működéséhez és fejlesztéseihez 36,5 millió forinttal járultak hozzá.

A napirendek tárgyalása során a képviselők döntöttek többek között a 2018. évi költségvetési rendelet módosításáról, a Somogy Megyei Közgyűlés 2019. évi munkatervéről és Somogy Megye Területrendezési Terve vizsgálati anyagáról. Utóbbi az új megyei terv előkészítő dokumentuma, a végleges tervnek jövő év végéig kell elkészülnie. Döntöttek a képviselők arról is, hogy a december elsején leégett nágocsi Árvácska Anya- és Csecsemőotthont 300 ezer forinttal támogatja a közgyűlés.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program végrehajtásával kapcsolatban a megyei önkormányzat munkatársai kilenc, összesen 580 millió forintból megvalósult projektet mutattak be. A beruházások során felújították a balatonlellei óvodát, mini bölcsőde épült Balatonszemesen. Babócsán az orvosi rendelő és a védőnői szolgálat épülete újult meg, míg Balatonmárián a védőnők, Ságáváron pedig a háziorvosok is korszerű körülmények között végezhetik munkájukat.

Csurgón a szociális alapinfrastruktúrát fejlesztették, Szilvásszentmártonban pedig belterületi vízrendezés zajlott. Somogyszobon és Tabon az önkormányzati intézmények, épületek energetikai korszerűsítése valósult meg.

Címkék: december, közgyűlés, megyei, politika