Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke egy budapesti sajtótájékoztatón elmondta: február 9-én kezdik a választásról szóló értesítők kiküldését, amelyet valamennyi magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár megkap, jelenlegi állás szerint 7.946.127 ember. A határon túli, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok száma 319.152. Jelenleg az összes választásra jogosult választópolgár száma 8.265.279.

A választási kampány február 17-én kezdődik. A jelöltajánlás kezdete február 19-e, egyéni jelöltek március 5-ig gyűjthetik az aláírásokat, az országos és nemzetiségi listák bejelentésének határideje március 6-a.

A nemzetiségi választópolgárok március 23-ig regisztrálhatnak, ha nemzetiségük listájára szeretnének szavazni az országos pártlista helyett. A nemzetiségek - amennyiben elérik a szükséges szavazatszámot - kedvezményesen küldhetnek képviselőt az Országgyűlésbe.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A külképviseleti szavazásra a jelentkezési határidő március 31-e, nagyszombat. Pálffy Ilona elmondta: megnőtt a külképviseletek száma, ahol a választópolgárok leadhatják szavazataikat, amíg 2014-ben 97 külképviseleten lehetett szavazni, most 115 helyszínen lesz erre lehetőség. Új helyszín többek között Stuttgart, Düsseldorf, Manchester, San Francisco és Valletta (Málta). Várhatóan a voksolás előtt megnyílik az edinburghi külképviselet is.

A Magyarországon, de lakhelyüktől eltérő településen szavazók átjelentkezésének határideje április 6-a, 16 óra. Pálffy Ilona felidézte, szerettek volna ezen az időponton változtatni, mivel nagyon sokan az utolsó napra hagyják az átjelentkezést, de nem volt mód a kétharmados választási eljárási törvény módosítására.

Áder János köztársasági elnök április 8-ára tűzte ki a parlamenti választás időpontját.

Címkék: külképviselet, átjelentkezés, értesítő, jelölt, országgyűlés, kampány, választás, politika