Februárban 34 szervezet részvételével alakult meg az a foglalkoztatási fórum, amely a somogyi álláskeresők számát szeretné csökkenteni. Az úgynevezett paktum-program majdnem kétmilliárd forintos keretösszeggel indult el.

Ebből a pénzből a többi között jut a térségi vállalkozások igényeire szabott képzések indítására és a munkaadók költségeinek csökkentésére - hangzott el egy mai fórumon.

- Az elhelyezkedést támogató források között kiemelt szerepet kap a bértámogatás. Itt a bér és a járulék támogatásáról beszélhetünk, illetőleg a munkatapasztalat-szerzést elősegítő bérköltségekről - mondta Neszményi Zsolt, somogy megyei kormánymegbízott.

A 2021-ig tartó program a tervek szerint 1200 állástalant szólít meg ez idő alatt. Legkevesebb felük várhatóan el is tud majd helyezkedni. Nyár óta majdnem 300 érintettet vontak már be a programba.

- 272 emberhez már sikeresen el tudtunk jutni, vagy képzéssel, vagy mentorálással, vagy a munkaerőpiaci támogatással - tette hozzá Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.

A Somogy megyei mellett még hat járási, illetve egy kaposvári foglalkoztatási paktum indult el a közelmúltban. A programok népszerűségét jelzi, hogy tucatnyi vállalkozás kereste már fel ezeket a fórumokat, hogy munakerő-gondjaikat az ő segítségükkel enyhítsék.

Címkék: paktum, helyzet, somogy megye, politika