Megszerezte a brit EU-tagságról tartott népszavazás voksainak többségét a kilépést pártoló tábor (52 százalék, több mint 17 millió voks) , így véglegessé vált győzelme - írja az MTI.

Nagy-Britannia 43 éve, 1973-ban csatlakozott az Európai Unió elődszervezetéhez, a Európai Gazdasági Közösséghez.

A Brexit-tábor győzelmének hírére a font a péntek reggeli londoni kereskedésben csaknem 10 százalékos zuhanással 1,35 dollár alá, 31 éve nem mért mélypontra gyengült.

A népszavazási eredmény ugyanakkor nem jelenti azt, hogy Nagy-Britannia azonnal kilép az Európai Unióból, ez várhatóan 2-3 éven belül történik meg.

Az uniós zászló csillagai az európai népek közötti egység, szolidaritás és harmónia eszményét jelképezik,  a kör pedig az egységet. A csillagok száma és a tagállamok száma között azonban nincs összefüggés.
Az uniós zászló csillagai az európai népek közötti egység, szolidaritás és harmónia eszményét jelképezik, a kör pedig az egységet. A csillagok száma és a tagállamok száma között azonban nincs összefüggés.

Egyik olvasónk, a 26 éves Miklós több mint öt éve dolgozik Londonban ipari alpinistaként. Reggel ezt írta: "Ledöbbentem. Azt gondoltam, hogy sokan a kilépés pártján állnak, de arra nem számítottam, hogy ennyien ki is állnak a véleményük mellett. Szerintem a döntés, a font gyengülése mellett, felerősíti majd a külföldi munkavállalókkal szembeni ellenérzéseket, bár azok, akik évek óta megbízhatóan dolgoznak és beilleszkedtek a helyi közösségbe, a saját bőrükön szerintem (és remélem is) ezt nem érzik majd. Inkább azoknak lesz nehezebb, akik most jönnének ki. Én a magam részéről, így is-úgy is harmincéves koromig adtam időt, hogy kint éljek. Aztán hazamegyek és a spórolt pénzemre, meg a tapasztalataimra, nyelvtudásomra alapozva vállalkozni szeretnék."

 

Címkék: kilép, brit, Unió, politika