A Fidesz aláírásgyűjtési akciójának eddigi eredményeiről Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő, illetve a párt regionális igazgatója, Bánki Erik számoltak be kedden egy sajtótájékoztatón.

A politikusok azt mondták: fontosnak tartják a magyar munkahelyek megvédését, ezért kérik azokat, akik még nem írták alá a petíciót, támogassák azt!

Két hét alatt egyébként országosan 800 ezer aláírás gyűlt össze. Az Európai Bizottság döntésének értelmében Magyarországnak 15 ezer menekültet kellene befogadni, vagyis Kaposvárra nagyjából egy kaposfürednyi ember érkezne.

Gelencsér Attila és Bánki Erik
Gelencsér Attila és Bánki Erik

Egy kisebb belső schengeni zónát hoznának létre a nyugat-európai országok, hangzott el az M1 reggeli műsorában. A hollandok elképzelése szerint Németország, Ausztria és a Benelux-államok tartoznának a „mini-Schengenbe”.

Azaz nem lenne benne Magyarország és kimaradnának például az olaszok, a franciák és a szlovákok is, vagyis az ezen országokból érkező állampolgárok nem juthatnának el Nyugat-Európába anélkül, hogy ne ellenőriznék az okmányaikat a határon.

A minizónán kívül tranzitzónákat hoznának létre a menekülteknek.

Szakértők szerint jogilag ez elképzelhetetlen, mert a schengeni rendelkezések az Európia Uinó jogának részei, ezeket pedig öt tagállam önkényesen nem változtathatja meg.

Címkék: Schengen, aláírás, határ, migráns, politika