Az Országos Rendőr-főkapitányság éjszakai közleménye szerint a magyar-horvát határszakaszon keresztül pénteken tömegesen indultak meg illegális bevándorlók Baranya, Somogy és Zala megyébe. Beremenden, Magyarbólyon, Gyékényesen, Nagykanizsán és Letenyén éjfélig csaknem ötezer migránssal szemben intézkedett a rendőrség, majd az érkezőket a regisztrációs pontokra, Vámosszabadiba és Szentgotthárdra kísérték - írták.

Az illegális bevándorlókat - többségük továbbra is fiatal férfi, de nők és kisgyerekek is akadnak közöttük - a rendőrök egyesével terelik át egyik buszról a másikra, közben pedig mindenkitől megkérdezik a származási országát is. Az átszállítás folyamatos és zavartalan, az emberek türelemmel viselik a várakozást.

A kormány elismerte, hogy a közlekedési központok munkatársainak áldozatos és kitartó munkája nagymértékben hozzájárult a bevándorlási krízis okozta helyzet hatékony kezeléséhez, a társaságok munkavállalói ebben a kiélezett helyzetben is nagyszerű munkát végeztek - írta közleményében a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt.  

A feladatban részt vevő munkatársak a munkáért járó plusz járandóságot kapnak. Valamennyi Közlekedési Központ a társasági szabályoknak megfelelően, rendkívüli helyzetben és körülmények között végzett munkáért járó, az ezen teljesítmények utáni béreket a tárgyhavi járandóságokkal együtt fizették, illetve fizetik ki a munkavállalóknak, beleértve az esetleges túlórákat is.

A VOLÁNBUSZ Zrt. a 2015. szeptember 4-én történt mozgósításban összesen 64 darab autóbusszal vett részt, mely a szokásos napi rendszerességű szállítást jelentősen meghaladta, valamint a  járművezetőktől is jelentős többlet erőfeszítést igényelt. Mindezért a feladatban résztvevő autóbuszvezetőknek, illetve a háttérmunkát végző szervezőknek összesen 74 főnek a társaság szeptember 8-án plusz járandóságot fizetett ki.

Címkék: migráns, stáb, válság, bevándorló, határ, sofőr, busz, Somogy, politika