Az Országgyűlés jegyzője volt a Fidesz vezérszónoka az iskolaszövetkezetek működési fedezetének biztosításáról szóló törvényjavaslatnak. A tervezet számos alkotmányos alapelvet érint. Elhangzott: a kormány fontosnak tartja, hogy minden munkaképes ember, aki dolgozni akar, dolgozhasson, kiemelten, hogy a fiatal munkavállalók elhelyezkedési esélyeit javítsa.

Iskolaszövetkezetek 1983 óta működnek, a tapasztalatok alapján ezek fenntartásához a szövetkezet nettó árbevételének 15 százalékára van szükség. Ebből fakadóan a fennmaradó százalékot tudják tagjaiknak kifizetni. Mivel jelentős verseny zajlik a munkaerőpiacon, célszerű lenne a fiatal munkavállalók fokozott védelme, ezért a javaslat az iskolaszövetkezetek számára is meghatározza a minimális szolgáltatási díjat, hogy a munkavállalók garantáltan megkaphassák a munkabérüket.

A javaslat értelmében, a kormány felhatalmazást kapna arra, hogy iskolaszövetkezet által nyújtott szolgáltatásokért fizetendő minimális szolgáltatási díjat rendelettel állapítsa meg.

Címkék: iskolaszövetkezet, munkabér, Gelencsér, szolgáltatás, politika