"A blogalapítás konkrét ötletével a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, vagyis az MTVA keresett meg a közelmúltban. A köztelevízió hír- és háttérműsorainak készítői ugyanis országszerte azt tapasztalták, hogy hiányzik egy olyan, a városi léttel foglalkozó internetes fórum, amelyik településvezetői optikán keresztül, de a hivatalos formaságoktól mentesen foglalkozik olyan témákkal, amelyke emberek százezreinek mindennapjait érintik" - mondta el a KaposPont érdeklődésére Szita Károly, Kaposvár polgármester, a blog alapítója.

Úgy tudni több oka is van annak, hogy a közmédia Kaposvár polgármesterét kérte fel az urbánus blog elindítására. Egyfelől a somogyi megyeszékhelyen több olyan példaértékű program is elindult az elmúlt időszakban, amelyek ma már más települések számára is mintául szolgálnak, másrészt Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként, úgyszólván napi kapcsolatban van a gazdaság motorjainak leginkább számító települések vezetőivel. Harmadsorban Kaposvár polgármesterének az online közösségépítés és gondolatébresztés területén is vannak tapasztalatai.

"Ebben a blogban egyebek mellett az a nagyszerű, hogy a bejegyzések pártállástól függetlenül íródnak, és eddig egyetlen kollégámat sem kellett noszogatni, hogy billentyűt ragadjon. Úgy hiszem, ez a fórum hiánypótló is, mert itt egy helyen lehet olvasni arról, ami az ország különböző adottságú térségeiben örömöt vagy éppen problémát okoz, illetve megoldást jelenthet. Ami már most - alig egy fél tucatnyi bejegyzés után is - jól látszik az szerintem a sokszínűség és az összetartás. Mert igaz ugyan, hogy Magyarország városainak története más és más, tájegységenként eltérhetnek a hagyományok és településekre szabottan mások a hétköznapi derűre vagy éppen bosszankodásra okot adó sajátosságok is. Ugyanakkor a megoldási javaslatok sokszor egy irányba mutatnak és vajon miért ne mondanánk el mondjuk, a Tiszán onnan élőknek, hogy mi, itt Kaposváron mit tartunk fontosnak és miben, hogyan próbáltunk jobbítani a városlakók életén. A blog mottója, Rejtő Jenő szavaival élve: sötétben minden város fekete. Nos, a mi feladatunk, hogy világosságot gyújtsunk. Tanuljunk egymástól és ismerjük meg egymást!" - fogalmazott Szita Károly.


A blogon eddig megjelent bejegyzések:

Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere: Jó szerencsét emlékév

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere: A közfoglalkoztatás jó az egyénnek, és jó a közösségnek is    

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere: Seprűvel értéket teremteni
    
Dóra Ottó, Salgótarján polgármestere: Közmunka és munkaerőpiac    

Páva Zsolt, Pécs polgármestere: A közösségekről    

Szita Károly, Kaposvár polgármestere: Mitől város a város?

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere: Érdemes mindig azt keresni, hogy mi köt össze bennünket    

Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere: Falevelek nyomában    

Szita Károly, Kaposvár polgármestere: Miről szól az urbánus blog?

Szita Károly, Kaposvár polgármestere: Közmunka: megoldás vagy önáltatás?

Címkék: urbánus, közmunka, blog, Szita, város, polgármester, közösség, politika, Kaposvár