A kormányhivatalok 2011 januárjában kezdték meg működésüket. A közigazgatás átszervezésekor a döntéshozók egyik célja a költséghatékonyság volt.

"A kormányhivatali rendszer kialakításakor az volt a szempont, hogy az eddigi széttagozódott és ágazati alapon szervezett rendszernek egy központi törzshivatali magját alkottuk, ami a funkcionális feladatokat: pénzügyet, informatikát, jog- és perképviseletet, szervezési feladatokat, humánpolitikát egyben látja el" - mondta Neszményi Zsolt.

null

Vagyis azóta mondjuk a földhivataloknak és a népegészségügyi szerveknek is ugyanaz a pénzügyi osztály intézi az ügyeit. Ez országszerte, éves szinten több tízmilliárd forintos megtakarítást jelent.

Az állampolgárok számára viszont ez a legfontosabb. Neszményi Zsolt azt mondja: a reform következő lépései is az ügyfelek elégedettségét szolgálják majd.

"A rendőrség és a NAV kivételével a többi szakigazgatási feladat egyértelmű, hogy a kormányhivatalhoz kell, hogy tartozzon, most jelenleg 16 ilyen szakigazgatási szervünk van, ez lehet a jövőben bővülni fog, illetőleg valószínűleg majd még más szervektől is kerülnek át határkörök a hivatalhoz" - tette hozzá a kormánymegbízott.

A közigazgatás legmagasabb állami díjával is kitüntetett kormánymegbízott korábban a kormányhivatal főigazgatójaként tevékenykedett. Előtte Öreglak jegyzője, illetve a megyei önkormányzat főosztályvezetője és aljegyzője is volt. Neszményi Zsolt több mint három évtizede dolgozik a közigazgatásban.

Címkék: megbízott, neszményi, kormány, politika