Minden szavazókör bezárt, megkezdődött a számlálás

Az ország mind a 10 386 szavazóköre bezárt este 7 órakor, a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdtek az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán leadott voksok megszámlálásához - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap este.

A szavazókörök zárása után a Nemzeti Választási Központban tartott sajtótájékoztatón az NVI elnöke ismertette a 18.30 órai részvételi adatokat, amelyek szerint a választásra jogosultak 27,64 százaléka szavazott addig. Emlékeztetett: újabb megjelenési adatot már nem hoznak nyilvánosságra, csak a teljes részvételi számot közlik majd 23 órakor, amikor nyilvánosságra hozhatják a választás eredményét.

Az NVI elnöke jelezte: a részvétel elmarad a 2009-es és 2004-es adatoktól is. A választási iroda vezetőjeként úgy fogalmazott, nem tudja megmondani, mi volt az alacsony részvétel oka, az a politológusok dolga lesz.

Mint mondta, gyakorlatilag "nagyon szépen folyt" a választás egész nap, nagyon kevés probléma merült fel. Hat helyről jelentettek rosszullétet, és volt egy olyan rendkívüli esemény is, hogy valaki mozgóurnát kért, és a kiérkező szavazatszámláló bizottsági tagok az illetőt a földön fekve találták, s azonnal mentőt hívtak. A III. kerület egyik szavazókörében két négyzetméternyi vakolat omlott az urnára, ezért "átköltöztették" a szavazókört egy másik helyiségbe és a szavazás folytatódhatott.

A külképviseleteken 96 helyen volt szavazás, 13 külképviseleten valamennyi névjegyzékbe vett választó elment szavazni. Pálffy Ilona megjegyezte: már az országgyűlési választáson is magas volt a külképviseleteken megjelentek aránya.

A külképviseleteken egy rendkívüli esemény történt: Pozsonyban áramszünet volt, de rendkívüli intézkedésre nem volt szükség, mert a természetes fénynél folytatódhatott a voksolás.

Az átjelentkezések miatt sem volt sehol probléma - jegyezte meg. Hozzátette: két-három szavazónál több még a legtöbb átjelentkezőt váró szavazókörökben sem állt sorban egyszerre, zavartalanul lehetett voksolni.

A külképviseleteken szavazók voksait tartalmazó urnák várhatóan szerdán megérkeznek az NVI-hez, így a külképviseleti voksok összeszámlálása után várhatóan még aznap meglesz a választás végeredménye is.

18.30 órai adatok

A vasárnapi európai parlamenti választáson 18.30 óráig a szavazásra jogosultak 27,64 százaléka adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Somogy megye: 25,52 százalék; 66.949 szavazó

Rosszul lett egy bizottsági tag Hódmezővásárhelyen

A bizottság elnökhelyetteséhez mentőt hívtak. A rosszullét pillanatában nem volt választópolgár az épületben, így a szavazást nem kellett felfüggeszteni.

Kórházba vitték a nagykeresztúri szavazatszámláló bizottság elnökét

A bizottság elnökét egy családtagja vitte kórházba. Mivel a bizottságban heten dolgoztak, nem kellett póttagot behívni - tette hozzá.

17 órai adatok

A vasárnapi európai parlamenti választáson 17 óráig a szavazásra jogosultak 24,06 százaléka adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Somogy megye: 22,29 százalék; 58.494 szavazó

NVI: sehol nincs sorban állás

Sehol sincs sorban állás azokban a szavazókörökben, ahová korábban sok választópolgár jelentkezett át más településről, így várhatóan az összes szavazókör be tud zárni este 7 órakor az európai parlamenti (EP-) választáson - mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap délután az MTI-nek.

Elesett egy idős férfi az egyik gyulai szavazókörben

A mentők kórházba vitték, ahonnan ellátás után elengedték.

Emlékkártyát kapnak az első választók

A bankkártya méretű plasztiklap - amelyet a szavazás napján vehetnek át a szavazóhelyiségben - 13 806 fiatal számára készült el.

A kék kártya egyik oldalán az "Emlékül az első választóknak 2014" felirat szerepel a magyar címerrel és uniós sárga csillagokkal, míg a hátlapján egy idézet Magyarország Alaptörvényéből, a Nemzeti hitvallásból: "Büszkék vagyunk arra, hogy népünk évszázadokon át harcokban védte Európát, s tehetségével, szorgalmával gyarapította közös értékeit. (...) Hisszük, hogy nemzeti kultúránk gazdag hozzájárulás az európai egység sokszínűségéhez."

15 órai adatok

A vasárnapi európai parlamenti választáson 15 óráig a szavazásra jogosultak 19,53 százaléka adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Somogy megye: 17,86 százalék; 46.850 szavazó

Szavaznak a rabok is

Az alábbi lépen egy fogvatartott kijön a szavazófülkéből az európai parlamenti választáson a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet sándorházai objektumában.

Jegyzőkönyvet kell vezetni a rendkívüli eseményekről

A szavazás napján a szavazatszámláló bizottság elnöke felelős a szavazóhelyiségben a rend fenntartásáért, a rendkívüli eseményekről jegyzőkönyvet kell vezetnie a bizottságnak, és haladéktalanul tájékoztatnia kell az eseményekről a helyi választási iroda vezetőjét.

A rendkívüli eseményeket közzé kell tenni a Nemzeti Választási Iroda honlapján is, vasárnap délelőtt négy ilyen bejegyzés volt olvasható, rosszullétekről, balesetekről szóltak, és egy esetben azt rögzítették, hogy a választópolgár véletlenül az urnába dobta az igazolványát.

Az országgyűlési választás ideje alatt csaknem 70 rendkívüli eseményt regisztráltak a választási informatikai rendszerben, a jelentésekben rögzítették például az áramszüneteket, a beszakadt urnákat, a rosszulléteket, a fülkében maradt szavazólapokat.

A szavazás napján a szavazókörben rendkívüli eseménynek kell tekinteni minden olyan történést, amely a választás szabadságát vagy titkosságát, illetve a választás lebonyolítását veszélyezteti. Ilyen lehet például, ha rosszullét miatt mentőt kell hívni egy választópolgárhoz, esetleg a bizottság valamely tagjához, haláleset történik a szavazóhelyiségben, bombariadó van, tűz üt ki, áramszünet van a szavazóhelyiségben.

Rendkívüli eseménynek számít az is, ha tettlegesen bántalmazzák a szavazatszámláló bizottság (szszb) tagját, a választópolgárok összeverekednek a szavazóhelyiségben, kábítószer hatása alatt álló vagy ittas ember akadályozza a választópolgárokat a szavazásban, inzultálja az szszb tagjait, esetleg rendbontók megrongálják a szavazóhelyiség bútorzatát, felborítják a szavazófülkét.

A rendkívüli eseményeket súlyuk szerint két csoportba lehet sorolni: az egyik körbe azok tartoznak, amelyek az szszb elnökének döntése alapján gyorsan megszüntethetők, elháríthatók, így a szavazás folytatását nem veszélyeztetik.

Vannak azonban olyan rendkívüli, elháríthatatlan események, amelyek miatt a szavazás lehetetlenné válik. Ilyenek például, ha a szavazatszámláló bizottságnak a szavazóhelyiségben jelen lévő tagjainak száma három alá csökken, ha haláleset történik vagy bombariadó van.

Ilyen esetekben a szavazást fel kell függeszteni, az urnákat és az iratokat zárolni kell, és a felfüggesztésről a helyi választási iroda vezetőjét tájékoztatni kell. Bombariadó esetén ki is kell üríteni a szavazóhelyiséget, és értesíteni kell a rendőrséget.

13 órai adatok

A vasárnapi európai parlamenti választáson 13 óráig a szavazásra jogosultak 15,9 százaléka adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Somogy megye: 14,51 százalék; 38.062 szavazó

Kórházba vitték a szavazatszámláló bizottság elnökét Márkházán

Az öttagú bizottságba bevontak egy póttagot, így a munkát nem kellett felfüggeszteni - mondta a választási iroda vezetője.

Az urnába dobta igazolványát egy választó Beloianniszban

Egy választópolgár jelezte a szavazatszámláló bizottságnak a Fejér megyei Beloianniszban, hogy tévedésből az urnába dobta a személyazonosító igazolványát és a lakcímkártyáját.

Mivel a lepecsételt urnát felnyitni nem lehet, a választónak az igazolványait a szavazatszámlálás befejezése után juttatja vissza a bizottság.

11 órai adatok

A vasárnapi európai parlamenti választáson délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 11,53 százaléka adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Somogy megye: 11,01 százalék; 28.876 szavazó

Rendkívüli események

Rosszul lett egy szavazóköri delegált Püspökladányban. A nőt a mentők kórházba vitték. Az érintett szavazókörben mintegy 15 percre felfüggesztették a voksolást.

Lábát törte egy idős nő, miután elszédült és elesett távozóban a szavazóhelyiségből Pécsett. A 117-es szavazókörben voksoló 86 éves nőt a mentők ellátták, majd elvitték, a szavazást huszonöt percre fel kellett függeszteni.

A szavazólapot sem lefényképezni, sem hazavinni nem szabad

Ez ugyanis jogsértő. Ennek ellenére az országgyűlési választáson a Nemzeti Választási Iroda (NVI) nyilvántartása szerint a "gyűjtögetők" 4545 egyéni és 2998 listás szavazólapot vittek haza a szavazókörökből.

Pecsét nélkül nem érvényes a szavazólap

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak vasárnapi választásán a szavazatszámláló bizottságoknak a szavazólapot a választópolgár jelenlétében le kell pecsételniük, a pecsét nélküli szavazólap érvénytelen.

Az azonban, ha a bélyegzőlenyomat esetleg nem az erre kijelölt helyre kerül, nem teszi érvénytelenné a szavazólapot.

9 órai adatok

A vasárnapi európai parlamenti választáson reggel 9 óráig a szavazásra jogosultak 5,25 százaléka adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Somogy megye: 5,38 százalék; 14.123 szavazó

Az is szavazhat, akinek megváltozott a neve

Ha a választópolgár neve a szavazást közvetlenül megelőző hetekben változott meg (például házasságkötés miatt), és a személyazonosításra alkalmas okmánya még az előző nevét tartalmazza, a szavazatszámláló bizottság a választó okmányai alapján állapítja meg a személyazonosságát.

A szavazatszámláló bizottságnak ilyen esetekben az okmány egyéb adatainak és az új névre szóló lakcímigazolvány adatainak összevetésével kell megállapítania a választó személyazonosságát. Kétség esetén pedig a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalán lehet az adatokat egyeztetni.

Ugyanígy nem lehet kizárni a választójog gyakorlásából azt, akinek a lakcíme közterület-átnevezés miatt megváltozott, és még nem íratta át az új címét. Ebben az esetben (ha a választópolgár lakcímkártyája az adott közterület korábbi elnevezését tartalmazza), a személyi számát tartalmazó hatósági igazolvánnyal igazolhatja magát.


Így lehet szavazni

Szavazni kizárólag a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító (személyi szám) igazolása után lehet az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak vasárnapi választásán az ország 10 386 szavazókörében reggel 6 és este 7 óra között.


Mindenhol rendben megkezdődött a szavazás

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak vasárnapi választásán - közölte a Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese vasárnap reggel az MTI-vel.

Danku Csaba elmondta: az ország 3200 településének mind a 10 386 szavazóköre rendben megkezdte a munkáját, komolyabb fennakadásról nem érkezett jelentés. A szavazás feltételei mindenhol biztosítottak, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat.

A szavazókörök zárásáig, este 7 óráig csaknem 8 millió választópolgárt várnak az urnákhoz - tette hozzá.

A választás lebonyolításában a választási szervek több tízezer munkatársa vesz részt.

forrás: MTI; fotó: Varga György, Szigetváry Zsolt, Kovács Tamás, Koszticsák Szilárd, Illyés Tibor, Beliczay László, Sóki Tamás, Mohai Balázs (MTI)

Címkék: Európai Parlament, urna, választ, szavaz, voks, nemzet, állampolgár, politika