A helyi jegyzőtől ma lehet utoljára mozgóurnát kérni

A mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt választópolgár nyújthat be április 4-én 16 óráig a helyi választási irodához. Arra hivatkozva nem lehet mozgóurnát kérni, hogy valaki a munkavégzése miatt nem tud elmenni a szavazókörbe.

A szavazás napján a lakóhely szerinti szavazatszámláló bizottságtól lehet kérni a mozgóurnát, de csak 15 óráig.

A Nemzeti Választási Iroda körlevélben hívta fel a területi és helyi választási irodák vezetőinek figyelmét arra, hogy ha a mozgóurna iránti kérelmet a választópolgár saját kezűleg aláírta, a kérelmet bárki beviheti a szavazóhelyiségbe, tőle nem kell meghatalmazást kérni.

A mozgóurnát a szavazatszámláló bizottság két tagja viszi ki - a szavazókör területén belül - a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékében szereplő választópolgárhoz úgy, hogy az urna a szavazókör este 7 órai zárására megérkezzen.

null

Ma lejár az átjelentkezés határideje is

Péntek délután 16 órakor lejár az átjelentkezési kérelmek benyújtására rendelkezésre álló határidő, aki eddig nem nyújtja be kérelmét a lakóhelye szerinti jegyzőhöz, az nem szavazhat a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson a lakóhelyétől eltérő településen. Eddig több mint 91 ezren már jelezték, hogy nem a lakóhelyükön kívánnak szavazni.

Átjelentkezéssel az a választópolgár szavazhat, aki a szavazás napján Magyarország területén, de a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő helyen tartózkodik. Tipikus esetben ez azt jelenti, hogy egy másik településen tartózkodó választópolgárnak nem kell hazautaznia választójoga gyakorlásához.

Az átjelentkezést a választó lakcíme szerinti helyi választási irodánál postai úton, személyesen vagy online formában a www.valasztas.hu oldalon lehet kérni. A kérelemnek a személyes adatokon túl tartalmaznia kell annak a településnek a megjelölését, ahol a választópolgár szavazni kíván.

A korábbi választásoktól eltérően az átjelentkezéssel szavazó választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján, tehát csak a saját választókerületének a jelöltjeire szavazhat, azaz "viszi magával" a jelöltjeit.

Sok a változás

Megérkeztek a szavazóurnák és az ívek az önkormányzatokhoz. Vasárnapig szigorúan őrzik őket. Sok minden változott az idei választási szabályokban. Érdemes tájékozódni, mielőtt szavazni indul valaki. Ehhez nyújtunk egy kis segítséget:

Címkék: átjelentkezés, urna, 2012, határidő, szavazás, politika