Március 21-én 16 óráig jelentkezhetnek a nemzetiségi névjegyzékbe azok a választópolgárok, akik az áprilisi országgyűlési választáson pártlista helyett nemzetiségük listájára kívánnak szavazni.

A jelentkezők számából valószínűsíthető, melyik nemzetiségnek lesz esélye arra, hogy kedvezményes mandátumot szerezzen az országos listáról az Országgyűlésbe. Egy országos listás képviselői mandátum elnyeréséhez a becslések szerint legalább 80 ezer szavazat szükséges, a kedvezményes mandátum ennek a negyedét jelenti.

Eszerint a kedvezményes mandátum megszerzéséhez az kell, hogy nemzetiségenként legalább 20 ezren regisztráljanak, majd ugyanennyien el is menjenek szavazni.

A Nemzeti Választási Iroda vasárnapi adatai szerint 12 183-an regisztráltak (a parlamenti választásra is kiterjedően) roma, 8568-an német és 1366-an horvát nemzetiségiként, a többiek ezernél kevesebben.

Ha nem történik jelentős változás a regisztrált nemzetiségiek számában, akkor a 13 nemzetiségnek szavazati joggal nem rendelkező szószólója lesz az új parlamentben (ha legalább egy érvényes szavazat érkezik a listájukra április 6-án).

forrás: MTI

Címkék: nemzetiség, szószóló, mandátum, Parlament, választ, politika