16.56.: Járókelők egy esernyőt tartanak maguk elé a budapesti Krisztina téren.

14.29.: Érdeklődők a Parlament gyufából készült makettjét nézik a nemzeti ünnepi alkalmából tartott nyílt napon az Országházban.

14.20.: Így néz ki a lezárt Szabad sajtó út, miután bejelentették, hogy a várható vihar és az erős szél miatt elmarad az ellenzéki összefogás délutáni tüntetése.


13.48.: Egy kisgyermek tartja kezében egy huszár szablyáját a Hadtörténeti Múzeum udvarán, ahol egész nap programokat rendeznek.

13.06.: Vonul az ünnepi menet Budapesten, a Lánchídon és Clark Ádám téren.

11.26.: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Múzeumkertben.

10.55.: A fővárosban a Nemzeti Lovas Díszegység állt a menet élére.

10.45.: Az állami ünnepségre érkező résztvevők Budapesten, a Múzeum körúton 2014. március 15-én.

10.28.: Nagy érdeklődés mellett kezdődtek meg a március 15-i nemzeti ünnep programjai; több mint hatezer ünneplő jelenlétében vonták föl katonai tiszteletadással Magyarország lobogóját a megújult Kossuth téren - közölte az operatív törzs az MTI-vel szombaton.

9.37.: Katonai tiszteletadás és a Himnusz hangjai mellett, a közjogi méltóságok jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulója alkalmából a Parlamentnél, a megújult Kossuth téren szombat reggel, ezzel megkezdődött a március 15-i állami ünnepségsorozat.

A Himnuszt Szvorák Katalin népdalénekes énekelte. A kokárdát viselő ünneplők nemzeti színű zászlókat lobogtattak. Volt, aki Felvidék feliratú, árpádsávos, vagy Polska feliratú lengyel zászlót, székelyzászlót, 1956-os lyukas nemzeti színű zászlót tartott. Az ünnepség végén volt, aki elénekelte a székely himnuszt.

A zászlófelvonás után a Parlament előtti térről ünnepi menet indult a Magyar Nemzeti Múzeumhoz a Nemzeti Lovas Díszegység és katonazenekar felvezetésével. A múzeumnál beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök.

8.35.: Teljes készültségben megkezdte munkáját az operatív törzs a nemzeti ünnepen - közölte az MTI-vel szombat reggel a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Az operatív törzsben számtalan szerv, többek között a rendőrség, a meteorológiai szolgálat, a mentők és a katasztrófavédelem képviselői vannak jelen. Egész nap folyamatosan üléseznek, egészen a központi programok végéig, figyelemmel kísérik például az időjárási tényezőket, és intézkednek, ha kell.

Tájékoztatásuk alapján és a meteorológiai előrejelzések szerint délig szép időre számíthatunk, délután viszont megnövekszik a szél erőssége. Egyelőre azonban rendkívüli esemény nem történt, amely a nemzeti ünnephez kapcsolódó programok sikeres és méltóságteljes lebonyolítását veszélyeztetné.

forrás és fotó: MTI (Máthé Zoltán, Beliczay László, Kovács Attila, Marjai János, Sóki Tamás, Mohai Balázs, Kallos Bea)

Címkék: lobogó, nemzet, zászló, ország, március, ünnep, politika, Somogy