Hende Csaba szerint a külföldi tulajdonú energiaszolgáltatók, a brüsszeli bürokraták és a hazai baloldal is a közüzemi díjak emelésében érdekeltek. A rezsicsökkentésről tartott lakossági fórumokról szólva azt mondta: szeretnének rámutatni, hogy a kormány rezsicsökkentési politikája "súlyos támadásnak van kitéve", és el kell mondani azt is, hogy a '90-es években a szocialisták úgy adták külföldi társaságok kezébe a magyar energiaszektort, hogy garantálták a nyolc százalékos eszközarányos nyereséget is, amivel Európában példa nélküli extraprofitra tettek szert a szolgáltatók.

Ennek a privatizációnak a következménye, hogy 2010-ben az Európai Unió országai közül Magyarországon volt a legmagasabb a gáz ára, az áram ára pedig a második legmagasabb volt - hangsúlyozta Hende Csaba.

A térség országgyűlési képviselője, egyben újrainduló jelöltje, Szászfalvi László pedig azt mondta, a rezsicsökkentés folytatásának az is feltétele, hogy a kormányzat folytathassa a megkezdett munkát: "Sok olyan eredményt hoztunk össze az emberekkel együtt, a társadalommal, amit meg kell tudnunk védeni, meg akarunk védeni és amelyet tovább szeretnénk folytatni, hogy ez kiteljesedjen."

forrás: MTI

Címkék: bal, költség, véd, csökken, rezsi, díj, politika