Harján Dávid, az MSZP Somogy megyei alelnöke az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkesztőségünknek. Az abban foglaltakat alább változtatás nélkül közöljük:

A Fidesz 2010-ben azt ígérte, hogy „két hét alatt rend lesz”.  Ezzel szemben a valóság az, hogy egy nemzetközi felmérés alapján a magyarok 21 százaléka, tehát minden ötödik ember úgy érezte, hogy még a közvetlen környezetében sem él biztonságban (az EU átlag mindössze 9 százalék). Ennek okai a statisztikákban is fellelhetőek. A regisztrált bűncselekmények száma országosan 2009-ben 394 034 volt, ugyan ez a szám 2012-ben 472 236-ra emelkedett. Ez csaknem 20 %-os romlást jelent. A valós képre leginkább a Legfőbb Ügyészség szeptemberben közzétett adatai világítanak rá. Eszerint soha nem volt ilyen magas az eredménytelenül lezárt nyomozások száma. 2012-ben 274 143 esetben maradt felderítetlen az elkövető személye, ami 50 %-kal haladja meg az MSZP kormány utolsó évének ezen adatát (182 602). A vagyon elleni cselekmények a lakosságot leginkább zavaró cselekmények. Dominanciájuk az őszbűnözésen belül hosszú évek óta jelentős, 2012-ben 81,7 %. A csökkenő kárérték pedig összefüggésbe hozható a társadalom elszegényedésével.

Ennél még riasztóbbak a Somogy megyei adatok. A legnagyobb bűnügyi fertőzöttség – a 100 000 lakosra jutó bűncselekmények számát tekintve – a 2012. évben Fejér (7738) és Somogy megyében (6043) volt. 2009-ben 130 091 volt a regisztrált bűncselekmények száma, amely 2012-re 190 086-ra növekedett. Ez az országos átlagnál is magasabb, több mint 46 %-os emelkedés. Az Orbán-kormány szemlátomást képtelen arra, hogy az ország minden szegletében egyenlő színvonalon biztosítsa polgárai számára a biztonsághoz való jogot. Ismét a magyar vidék húzta a rövidebbet, miközben luxuskiadásokra bőven telik:

Nem a lakosság, hanem a Fidesz érdekét szolgáló, milliárdos büdzsével tuningolt erőszakszervezeteket hoztak létre: ilyen a TEK és az Országgyűlési Őrség is. Az előbbi tízmilliárdos költségvetéssel indult, majd a következő évben 13 milliárdra emelkedett a támogatása. Ebből a pénzből több ezer új rendőr állhatna szolgálatba, egyetlen magyarországi vidéki kistelepülés sem maradna rendőri figyelem nélkül.

A jéghegy csúcsa, hogy a botrányos körülmények között kialakított elektronikus útdíjrendszert is a rendőrség működteti 1152 főnyi állománnyal. Jövőre a közúti közlekedésben résztvevők megregulázására hivatott több száz új sebességmérő berendezés működtetése újabb 300 rendőrségi munkatársat igényel.

A Fidesz pedig a kialakult a helyzetre úgy reagál, hogy nekiáll bűvészkedni a számokkal: 2012. április 15-től az 50 ezer forint alatti értékre elkövetett lopásokat egyszerűen szabálysértéssé minősítették, és kivették a bűnügyi statisztikából, valamint 2013. február 1-től egy bűncselekménynek számít, ha a lopás során több közokirat, magánokiratot, készpénz-helyettesítő fizetési eszközt egyszerre tulajdonítanak el. Ennek tudhatóak be a javulások a 2013-as statisztikákban.

Az MSZP kormányra kerülése esetén a rendőrség elsődleges dolga nem a látványos erődemonstrációk végrehajtása és az egyszerű pénzbehajtás lesz, hanem a rend valódi védelme a lakossággal közvetlen kapcsolatban lévő körzeti megbízottak számának növelésén keresztül.

Címkék: Harján, szocialista, rend, MSZP, biztonság, politika