Gelencsér Attila, a város országgyűlési képviselője hangsúlyozta: az Alaptörvény szerint a nemzet fennmaradásának záloga a család, melynek védelmében tucatnyi törvényt hoztak ez elmúlt három évben.

- Sok dologra büszkék lehetünk, de legbüszkébbek arra, hogy gyermekeinkért tettük a legtöbbet, és ez így van rendjén – kezdte a sajtótájékoztatót Gelencsér Attila. Az országgyűlési képviselő felsorolta azt a tucatnyi törvényt, melyek az elmúlt 3 évben a a gyermekek érdekében születtek.

Ilyen a családok védelméről szóló törvény, a a Btk. szigorítása, a média- vagy épp a köznevelési törvény, de nagy segítséget jelentett a családtámogatási rendszer átdolgozása vagy épp a családi adókedvezmények, melyet 32 ezer somogyi család vehetett igénybe mintegy 30 milliárd forint értékben. A gyermekvállalást segíti a GYED extra bevezetése és az újonnan létrehozott 3000 bölcsődei férőhely. A rezsicsökkentés miatti megtakarítást pedig a megkérdezett családok mindegyike a gyermekekre költi – mondta Gelencsér Attila.

- Kaposvár 4000 gyermeknek nyújt valamilyen formában támogatást. A város a törvény által nyújtott támogatásokon felül saját erejéből 270 millió forinttal segíti a családokat – mondta Szita Károly. A polgármester hozzátette: bár már nem az önkormányzat az iskolák fenntartója, kötelességük, hogy támogassák őket, legyen szó taneszközökről vagy épp az étkezésről. A közétkeztetésre az állami normatíván felül 161 milliót költ a város, hogy ingyenes vagy kedvezményes étkezési lehetőséget biztosítson mintegy 3400 kérelmezőknek.

Az általános iskolai tanulmányokat megkezdő 700 kisgyermeknek a város idén is egy teljesen felszerelt tolltartót ajándékozott, jelenleg is zajlik a második osztályos diákok úszásoktatása és a középiskolások korcsolyaoktatása. A felsőoktatásban tanulók kollégiumi férőhelyet vagy albérleti támogatást igényelhetnek, emellett pályázhatnak a Kaposvár Számít Rád ösztöndíjra is.

Címkék: gelencsér, szita, törvény, gyermek, politika, kaposvár