Az Országgyűlés előtt van a 2014. évi költségvetés, amely a rezsicsökkentés költségvetése. A kormány jó gazda gondosságával készítette el a jövő évi költségvetést, fegyelmezett és felelős gazdálkodással és stabil növekedési pályával tervez. Az ország pénzügyi stabilitásának megőrzése mellett a fő szempont a családok terheinek további csökkentése volt. A 2014-es lesz első év, amikor a rezsicsökkentés hatása már éves szinten mérhető. Emellett további adócsökkentés lép életbe a kiskeresetű, több gyermekes családoknak.

A költségvetés biztosítja a rezsicsökkentés eddigi eredményeinek védelmét. A Fidesz vállalta, hogy megvédi Magyarország gazdasági függetlenségét, a magyar családok biztonságát, és nem enged semmilyen külső és belső nyomásnak, amely ettől megpróbálja az országot eltántorítani. A Fidesz nem fogja engedni, hogy a kapzsi bankok és a telhetetlen multik a tisztességes verseny helyett erőfölényükkel visszaélve jussanak extraprofithoz a magyar családok rovására.

2014-től lép életbe a családi adókedvezmény kiszélesítése. 270 ezer kiskeresetű többgyermekes család számára adócsökkentést hajtunk végre, amellyel immár 230 milliárd forinttal több marad a gyermekes családok zsebében, mint 2010 előtt.  A legalacsonyabb jövedelmű 110 ezer családnak gyakorlatilag a zsebében marad a bruttó jövedelme. Egy 100 ezer forintot kereső, két gyermeket nevelő családnak havonta 4 ezer forinttal, egy átlagbért kereső három gyermeket nevelő családnak további 39 ezer forinttal több pénz marad a zsebében januártól életbe lép a kisgyermekes édesanyákat segítő gyed extra is.

Jövőre továbbra megőrzik vásárlóerejüket a bérek és a nyugdíjak, sőt a kormány a tartósan alacsony inflációnak köszönhetően a bérek és nyugdíjak vásárlóerejének emelkedésével számol.

Magyarország már elég erős ahhoz, hogy az egészségügyre, az oktatásra, a gazdaságfejlesztésre, közbiztonságra is többet lehessen fordítani. A jövő évi költségvetés továbbá tartalmazza a 160 ezer pedagógus béremelésének fedezetét, a közfoglalkoztatás folytatását, a téli közmunkaprogram elindítását. Folytatódik a kisgyermekes édesanyákat, pályakezdőket, nyugdíj előtt állókat segítő Munkahelyvédelmi Akció is. A költségvetés biztonsági tartalékot is tartalmaz az előre nem látható kiadásokra.

A 2014-es költségvetésben 2,9 %-os hiánnyal, 2,4% -os inflációval, 2% -os gazdasági növekedéssel számolunk. A kormányváltás óta jellemző fegyelmezett és felelős gazdálkodás tehát folytatódik. Ahogy a kormányváltás óta minden évben, úgy jövőre is 3% alatt tartjuk a költségvetési hiányt. Elértük, hogy tartósan alacsony az infláció. A 60-as évek vége óta nem volt arra példa, hogy ilyen alacsony inflációval tervezzék a magyar költségvetést. Tartós növekedési pályára állt a magyar gazdaság. Ebben az évben kiléptünk a gazdasági recesszióból, jövőre pedig már egyértelműen gazdasági növekedéssel tudunk számolni.

Ugyanazok, akik ma a bukott baloldalon a költségvetést bírálják, kormányzásuk alatt egyetlen egy alkalommal sem voltak képesek egy tisztességes költségvetést megtervezni. A Gyurcsány-Bajnai kormány túlköltekezett, eladósította az országot és megszorításokkal sújtotta a lakosságot. Évről-évre felélték a jövőt. A szocialisták kormányzásuk alatt csaknem Görögország sorsára juttatták az országot, megduplázták az államadósságot. A szocialisták hibájából 9 évig volt Magyarország túlzottdeficit-eljárás alatt. A bukott baloldal IMF hitel nélkül kormányozni se tudott volna. 2010-ben a kormányváltáskor úgy hagyták itt az országot, hogy költségvetésben 500 milliárd forintnak csak a hűlt helye volt.

A 2014-es költségvetés nem szórja a pénzt, nem adósítja el az országot, ugyanakkor gondoskodik a családokról, a gyermekekről és az idősekről. Továbbra is kitartunk amellett, hogy az ország további erősödéséhez arányos és kölcsönös tehervállalásra van szükség a bankoktól ás azoktól az ágazatoktól, akik a korábbi kormányzások alatt extraprofitot söpörtek be, míg a lakosságot megszorítások sújtották. Nem értünk egyet Mesterházy Attilával és Bajnai Gordonnal, akik kivezetnék illetve csökkentenénk a bankadót és a multikat terhelő különadókat, ezzel 532 milliárd forintos megszorítást hárítanának újból a magyar családokra, a munkavállalókra és a nyugdíjasokra.

forrás: Fidesz Sajtóiroda

Címkék: büdzsé, költségvetés, teher, család, csökken, adó, politika