Nagy megmozdulásra készül a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a romániai régiókialakítási tervek ellen tiltakozva. Október 27-én, vasárnap rendezik meg a székelyek "nagy menetelését", mert nem értenek egyet azzal, hogy Székelyföldet egy nagy román többségű régióba tagolják be.

700 ezer székely ember akarata óriási erő, amit meg kell mutatni, és akkor Bukarest nem söpörheti le a romániai régiók kialakításával kapcsolatos magyar véleményeket az asztalról – mondta a nagy októberi székely tüntetés kapcsán a Székely Nemzeti Tanács elnöke. Izsák Balázs, a közrádió 180 perc című műsorában a rendezvény menetéről elmondta, Székelyföld Háromszék nevű részének két települése, Bereck és Kökös között akarnak kialakítani egy 50 kilométernél is hosszabb menetoszlopot.

A szakasz tizenkét pontján lesznek a találkozóhelyek, ahol 11 órától ökomenikus istentisztelet kezdődik. Délben pedig minden településről két-két menetoszlop indul meg, szemben a szomszédos településekről elindult demonstrálókkal.  A menetoszlopok találkozásakor kellene kialakulnia annak a láncnak, amely összeköti Gábor Áron szülőfaluját, Berecket az ágyúöntő halálának helyszínével, Kökössel.

A politikus hangsúlyozta, az óriásrégióba való betagolás a székelyeket megfosztaná még azoktól a döntési jogoktól is, amelyekre a jelenlegi megyerendszer lehetőséget kínál. Ez elfogadhatatlan, ellentétes a székely autonómiáért folytatott küzdelemmel, de sérti Románia nemzetközi kötelezettségvállalásait is – tette hozzá.

forrás: Kossuth Rádió - 180 perc, hirado.hu

Címkék: tilatkozik, székely, határ, román, tanács, régió, nemzeti, magyar, politika