Magyarország elfogadja az Európai Bizottság javaslatát az uniós támogatások ötszázalékos korrekciójára tíz olyan operatív program esetében, amelyet a mérnökkamarai regisztráció és a magyar nyelvtudás követelménye érint - jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn, miután tárgyalt Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztossal.

Az államtitkár, aki kormánybiztosként irányítja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ), tisztességes megállapodásnak nevezte az Európai Bizottsággal kötött alkut. Mint mondta, a kormány azért fogadja el a felajánlott korrekciót, mert ez a pénz így nem vész el, az országnak lehetősége van újbóli felhasználására. Az összeg lekötéséhez az NFÜ-nek év végéig kell megpályáztatnia a pénzt és szerződést kötnie a kedvezményezettekkel.

Lázár János 230-250 millió euróra (69-75 milliárd forintra) becsülte a korrekció által érintett összeget, a megállapodással pedig szerinte kétmilliárd euró "mozdul meg Magyarországon".

Hahn: Napokon belül újraindulhatnak az uniós kifizetések

Napokon belül elindulhatnak a kifizetések a leállított operatív programokban - jelentette be Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben, miután tárgyalt Lázár Jánossal, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárral, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget irányító kormánybiztossal. Hahn közölte, hogy Magyarország elfogadta a bizottság korrekciós javaslatát, amire azért volt szükség, mert egyes korábbi, már elszámolt szerződésekben hiányosságokat találtak. Azt nem említette, hogy az érintett projektekre szánt források hány százalékát érinti a korrekció, de hangsúlyozta: Magyarország ezt a pénzt nem veszíti el, ha év végéig megfelelően el tudja költeni. Ez szerinte az Európai Bizottságnak is érdeke.

Címkék: lázár, kifizetés, bizottság, politika