A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) alapító elnöke által felépített struktúra és értékek mentén kívánja munkáját végezni a hatóság új elnöke. Karas Monika erről csütörtöki, bemutatkozó sajtótájékoztatóján beszélt Budapesten.

Karas Monika az értékek közül kiemelte a jogállamiságot, mint mondta: a törvények tiszteletének szellemében végzi munkáját a hatóság.

Fontosnak nevezte annak biztosítását, hogy a magyar médiapiac és a hírközlési ágazat a leghatékonyabban szolgálja a közösség érdekeit. Hangsúlyozta: feladatának tartja a versenyképesség javítását, és azt, hogy az általa felügyelt ágazatok a gazdasági fejlődést szolgálják.

A társadalmi esélyegyenlőségnek a kulturális és infokommunikációs javakhoz való egyenlő hozzáférés biztosításában is meg kell jelennie - mondta Karas Monika.

Az új elnök a folyamatban lévő ügyekről szólva azt mondta, hogy napokon belül aláírja azokat a rendeleteket, amelyek elősegítik a mobilfrekvenciák hatékony hasznosítását.
Karas Monika hangsúlyozta: a már elkészült rendeletektől a mobilpiaci verseny erősítését és versenyképes árakat vár.

A szabályozásnak biztosítania kell az előfizetők minél jobb kiszolgálását és új piaci szereplők megjelenését - jelentette ki. Az elnök az ennek részleteire irányuló kérdésre válaszul külön sajtótájékoztatót ígért Mátrai Gábor hírközlésért felelős elnökhelyettes részvételével.
Közölte azt is, hogy a hatóság a továbbiakban is mindent megtesz a kiskorúak védelme érdekében.

A felnövekvő generációk tudatos médiahasználatra neveléséről is kiemelten szólt, és közölte: október végéig megnyílik a H95 – Bűvösvölgy nevet viselő médiaértés-központ.

A médiahatóság további partnerségi kapcsolatot kialakítására is törekszik az egyetemekkel, a pécsi és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel közösen kialakított médialabor után a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen is előkészületben van egy hasonló műhely – mondta az NMHH elnöke.

Karas Monika_mti

Szólt a világhálón fellelhető jogellenes tartalmak kiszűrését célzó Internet Hotline szolgáltatásról is, amelyre már több ezer bejelentés érkezett és számos fiatalnak segített, például a képmásuk jogosulatlan felhasználásakor. Mint mondta: kétgyermekes családanyaként számára különösen fontos, hogy a fiatalok biztonságosan internetezhessenek.

Karas Monika fontosnak nevezte a partnerségi kapcsolatok bővítését az európai uniós társhatóságokkal, a szakmai szervezetekkel, valamint mindazokkal, akik együttműködnek az NMHH-val a digitális gazdaság fejlesztésében.

Az augusztus 19-én hivatalba lépett elnök az országos digitális átállási programot is nagy jelentőségűnek nevezte, amelynek keretében "Európában a leggördülékenyebb átállást sikerült megvalósítani".

Felhívta a figyelmet arra, hogy a hatóság csaknem félmillió rászoruló háztartást keresett fel, hogy felajánlja segítségét, és mintegy százezer családhoz térítésmentesen már be is szerelték a digitális vételt biztosító berendezéseket. Hozzáfűzte: az ezzel kapcsolatos munka nem ért véget, az átállás második ütemében érintettetek még kérhetnek támogatást, és továbbra is számíthatnak az NMHH segítségére.

Karas Monika újságírói kérdésre azt mondta: jogalkalmazóként megfelelőnek tartja a médiatörvényt, annak módosítása pedig nem a hatóság, hanem a jogalkotók feladata. Hozzáfűzte, hogy azon szilárd alapok mentén fogja munkáját végezni a jogállami keretek között, amelyeken Szalai Annamária alapító elnök elindult.

A Klubrádió frekvenciajogosultságával kapcsolatos bírósági döntésekről szólva azt mondta: a rádió jelenleg is szól, és mindent meg fog tenni a hatóság annak érdekében, hogy a rádió körüli vitás kérdések jogállami megoldást nyerjenek.

nmhh sajtótájékoztató

a képen: Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke (b2) beszél bemutatkozó sajtótájékoztatóján az NMHH székházában 2013. szeptember 5-én. Balról Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója, jobbról Mátrai Gábor, az  NMHH hírközlési elnökhelyettese (j2) és Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója (j).

Karas Monika augusztus 19. óta áll az NMHH élén. A miniszterelnök javaslatára Áder János köztársasági elnök kilenc évre nevezte ki. A hatóság a korábbi elnök, Szalai Annamária április 12-ei halála óta működött elnök nélkül.

A médiatörvény értelmében a hatóság és annak médiatanácsa élén ugyanaz a személy elnököl, ehhez azonban az szükséges, hogy az Országgyűlés a köztársasági elnök által kinevezett NMHH-elnököt kétharmados támogatással megerősítse a médiatanács élén. Erről várhatóan hétfőn szavaz a Ház.

Karas Monika 1985-ben szerezte jogi diplomáját az ELTE jogi karán, ügyvédi esküt 1994-ben tett. A Lapkiadó Vállalatnál dolgozott 1985 és 1992 között jogtanácsosként, majd a Hírlapkiadó Vállalat osztályvezetője és vezérigazgató-helyettese volt. 1992 és 1994 között az Esti Hírlap Kiadói Kft., 1993 és 2002 között a Magyar Fórum Kiadói Kft. jogi képviselője volt. A Nemzet Lap- és Könyvkiadónál 2000 óta, a Hír TV Műsorszolgáltató és Hirdetésszervező Zrt.-nél, valamint a Lánchíd Rádió Kft.-nél 2007 óta jogi képviselő.

Karas Monika 1999-től három évig az Országos Rádió- és Televízió Testület Panaszbizottságának elnöke volt, 2000 és 2005 között tagja volt a Szerzői Jogi Szakértő Testületnek, 2002 és 2003 között a Budapesti Ügyvédi Kamara fegyelmi bizottságának.

forrás: MTI; fotó: Máthé Zoltán (MTI)

Címkék: NMHH, hírközlés, Karas, média, jog, elnök, politika