bajnai és mesterházy mti


Az MTI arról számolt be: megállapodott ma egymással a két ellenzéki párt: a 106 egyéni választókerületből 75-ben a szocialisták, 31-ben az Együtt-PM állít jelöltet. Utóbbiak között van a kaposvári is. Meglepő fordulat, hogy az eddigi egyeztetéseken két másik somogyi választókerületről volt mindeddig szó: a barcsiról és a marcaliról.

Pintér Lóránd

Ez egy teljes fordulat az eddigiekhez képest – kommentálta a KaposPontnak Pintér Lóránd, aki maga is meglepődött a híren, majd néhány perces tájékozódást követően megerősítette az információt: - Tény, hogy a szocialisták ma fölajánlották a kaposvári választókerületet.

Kiderült: a korábban felmerült két somogyi választókerület viszont „visszakerült” a szocialistákhoz a mai egyezség alapján. Pintér Attila, az MSZP kaposvári elnöke így kommentálta a hírt: - Mi kezdettől fogva azt mondtuk, hogy a megállapodás érdekében a somogyi körzeteket tekintve nyitott a pálya. Vagyis, ha érdeklődés van bármelyik kerületre, és ez segítheti a megállapodást a két fél között, rajtunk nem múlik.

- A megyei elnökséggel egyeztetve, sőt, kifejezetten Lamperth Mónika felvetésére döntöttünk úgy korábban, hogy a megállapodás fontosabb, mint a személyes ambíciók – válaszolta a KaposPontnak Harangozó Gábor. Az MSZP megyei elnöke hozzá tette: - Megnyitottuk az összes somogyi körzetet, így ezzel a mandátummal ment ma tárgyalni a pártvezetés. Végül ez a megállapodás született, vagyis, hogy a kaposvári körzet került az Együtt-PM-hez, a többi, köztük a barcsi és a marcali is, maradt nálunk.
A megyei elnök hangsúlyozta: még nem zártak le minden egyeztetési folyamatot, a többi kis párttal további tárgyalások lesznek.

harangozo gabor mszp


- Tehát előfordulhat még változás, de legföljebb egy körzetben – mondta Harangozó Gábor. – A DK-val, a szociáldemokratákkal és a liberálisokkal folynak még országos egyeztetések. Ezeknek a lezárása után kerülhet sor a helyi tárgyalásra, a Somogyért Egyesülettel. Remélem, velük is sikerül megállapodni.

Az általunk megkérdezett elemző is hangsúlyozta: még korántsem biztos, hogy ez lesz a végleges „felosztás” a két ellenzéki erő között. Különösen figyelemre méltónak nevezte a barcsi választókerületet (amely a korábbi barcsi és nagyatádi kerülettel azonos most – szerk.), ahol Szászfalvi László (Fidesz-KDNP) ellenfele az eddigi hírek szerint a Jobbik somogyi erős embere, Ander Balázs lehet, és az MSZP-s jelölttel együtt meglehetősen színes palettát tovább árnyalhatja, hogy jó eséllyel Gyenesei István is ebben a körzetben méretheti meg magát a Somogyért színeiben.

Időközben az Együtt - PM "Ma megszületett az ellenzéki szövetség" címmel sajtóközleményt adott ki, amit az alábbiakban változtatás nélkül adunk közre:

"Az MSZP és az Együtt-PM  mai tárgyalásán megállapodás született. Ennek tartalma a következő: 2014-ben az ország minden választókerületében az ellenzék egyesíteni fogja az erőit a rezsim jelöltjeivel szemben.  

Az ország mind a 106 választókerületében a demokratikus összefogás állít jelöltet: egységes arculatban, egységes üzenettel, az összefogás üzenetével szólítjuk meg a választópolgárokat. A megállapodás szerint az MSZP 75, az Együtt-PM 31 helyen állít jelöltet. Ez a megoldás hatékonyan képes maximalizálni az ellenzéki szavazatokat. Mondhatjuk úgy is: ennek a megoldásnak köszönhetően ellenzéki szavazat nem vész el, legföljebb a másik listán hasznosul.

Ezzel a megoldással senkinek sem kell a meggyőződése ellen szavaznia. Akármelyik ellenzéki listára érkezik ugyanis a kormányváltó voks, az az ellenzéki szövetséget támogatja - azzal a választópolgár nemcsak Orbán Viktor menesztéséhez, de egy normálisabb Magyarország megteremtéséhez is hozzájárul.

Az Együtt-PM és az MSZP külön listán indul. Ellenzéki győzelem esetén az lesz a miniszterelnök, akinek a pártja több listás szavazatot szerez. (Felhívjuk a sajtó figyelmét, hogy a megállapodásnak ez a része az első híradások során több helyütt pontatlanul jelent meg.)

Mindez azt jelenti, hogy: országszerte egyetlen ellenzéki jelölt lesz, de kétféle pártszövetség és kétféle politika. Két listával és – ennek megfelelően – két listavezetővel.

Előbb a program és az összefogás, utána a személyi kérdés. A mai döntéssel a miniszterelnök-jelölt kérdését az együttműködés végére hagytuk és a döntés jogát teljes egészében a választók kezébe adtuk.

Közös történelmi felelősségünk volt, hogy a rezsim megosztó kísérletét visszaverjük. Ezt a kísérletet visszavertük. Ez a nap az ellenzéknek a nehéz kezdet vége, az Orbán-rezsim számára pedig a vég kezdete."

Ezeket a választókerületeket kapta meg az Együtt-PM:

1. BAC06. Baja
2. BAR04. Szigetvár
3. BEK03. Gyula
4. BOR01. Miskolc
5. BUD01. V. kerület
6. BUD03. XII. kerület
7. BUD04. II. kerület
8. BUD05. VII. kerület
9. BUD13. XVI. kerület
10. BUD17. XXI. kerület
11. BUD18. XXII. kerület
12. CSO02. Szeged
13. CSO03. Szentes
14. FEJ05. Sárbogárd
15. GYO02. Győr
16. GYO05. Mosonmagyaróvár
17. HAJ01. Debrecen
18. HEV01. Eger
19. KOM02. Esztergom
20. PES01. Érd
21. PES03. Szentendre
22. PES07. Vecsés
23. PES11. Dabas
24. PES12. Cegléd
25. SOM01. Kaposvár
26. SZA04. Vásárosnamény
27. SZA06. Nyírbátor
28. TOL02. Dombóvár
29. VAS03. Körmend
30. VES02. Balatonfüred
31. ZAL03. Nagykanizsa

fotó: Koszticsák Szilárd (MTI), kapos.hu

Címkék: körzet, Mesterházy, Bajnai, Együtt, felad, Pintér, jelölt, miniszterelnök, MSZP, politika, Kaposvár