Az MTI tudósítója Gazda Árpád írta: az elnöki hivatal honlapján szombaton megjelent üzenetben az elnök nyomatékosította: "június 29., amikor minden román a nemzeti himnuszt ünnepli, jó alkalom arra, hogy megértsük, milyen fontos az összefogás a nemzeti értékek ügyében". Basescu azt is hangsúlyozta, az állampolgárok szerepvállalása nélkül az ország nem lehet stabil, gazdag és büszke.

Azt követően, hogy a romániai hírtelevíziók kiszúrták a kínos bakit, az elnöki hivatal hibaigazítást közölt, amelyben "sajnálatos technikai hibára" hivatkozva ismerte el a tévedést, és kért bocsánatot.

Az újságírók által később elért Basescu megengedhetetlennek tartotta a hibát, és hozzátette, 10 százalékos fizetésmegvonással fogja büntetni a felelősöket.

Románia jelenlegi himnuszának szövegét Andrei Muresanu, zenéjét Anton Pann szerezte. Az Ébredj román (Desteapta-te romane) című dal történelmi fogantatású. A feljegyzések szerint 1848. július 29-én Brassóban énekelték először. Szövegének megannyi sora emlékeztet Petőfi Sándor Nemzeti dalára. Hangsúlyos eleme a "most vagy soha" és a dicső halál vállalása a dicstelen élettel szemben.

Az Ébredj román a Ceausescu-diktatúra bukásához vezető 1989-es temesvári forradalom idején kommunistaellenes értelmet kapott. A népakarat tükröződött abban a döntésben, hogy a diktatúra bukása után, 1990-ben Románia nemzeti himnuszává nyilvánították.

forrás: MTI

Címkék: Basescu, köztársasági, naptár, baki, román, elnök, politika