Nem lenne szükséges az Európai Bizottság által kért ötödik alkotmánymódosítás - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az alkotmány érintett passzusai - egyebek mellett a bíróságok közötti ügyáthelyezés lehetősége - teljesen összhangban vannak az európai értékekkel és más európai országok gyakorlatával - mondta a kormányfő, aki szerint az Európai Unió visszaél hatalmával, olyasmiket kér Magyarországtól, amiket nem lehetne kérnie.

Azonban mivel Magyarország sok fronton vív harcot - például a méltányos közteherviselés és a rezsicsökkentés területén -, "engedményeket is kell időnként tenni" - fogalmazott Orbán Viktor.

Jelezte egyúttal, hogy az alkotmánymódosítás kérdése a Fideszen belül nagy vitát váltott ki, mert a kormánypárton belül "nagyon sok rendíthetetlen, elkötelezett híve van a nemzeti szuverenitásnak".

orbán 180 perc


Korábban Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő egy budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: a pénteken benyújtott módosításról várhatóan ősszel szavaz majd a Ház. A nagyobbik kormánypárt alkotmányügyekben otthonosan mozgó képviselője szerint a módosítás reagálás a Velencei Bizottság és az Európai Bizottság bírálataira, valamint az Orbán Viktor miniszterelnök és Paczolay Péter alkotmánybírósági elnök közötti megbeszélés eredménye.

A politikus kifejtette: törlik az alaptörvényből a bírósági döntések miatti adókivetés, valamint a bíróságok közötti ügyáthelyezés lehetőségét. Emellett a bírói kezdeményezésre történő soron kívüli alkotmánybírósági törvény-felülvizsgálat határideje harmincról kilencven napra módosulhat.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: "A létező viták ellenére a kormány továbbra is kompromisszumra törekszik az Európai Bizottsággal. A módosítást nem kezeljük politikai presztízskérdésként, ha az unió jogrendjén kívül a módosítás a magyar nemzeti érdekkel is összhangban áll."

forrás: MTI; fotó: Beliczay László (MTI)

Címkék: visszaél, hatalom, alaptörvény, módosít, alkotmány, Orbán, politika