Az államtitoknak minősölő jelentésről a csütörtöki Népszabadság cikkezett a belügyi tárca tájékoztatása alapján. A Belügyminisztérium a lap kérdésére emlékeztetett: a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) még 2006 őszén kezdeményezett vizsgálatot a balatonőszödi kormányüdülőben az akkori miniszterelnök - mint védett vezető - beszédének rögzítése és kiszivárogtatása kapcsán.

A vizsgálat megállapításait tartalmazó jelentést az NBH főigazgatója, annak tartalma alapján államtitoknak minősítette. Hozzáteszik, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény alapján a minősített adatok nem ismerhetők meg, így az összefoglaló jelentés sem hozható nyilvánosságra.

Időközben kiderült: kilép a Demokratikus Koalícióból az a képviselő, aki a közelmúltban egy, a Heti Válasznak adott interjújában azt mondta: tudja, kik állhattak a kiszivárogtatás mögött. A DK elnöksége arra szólította fel Szabó Bálintot, hogy még ezen a héten egyértelmű, cáfolhatatlan és meggyőző bizonyítékokkal támassza alá, hogy igazat mondott az őszödi beszéd kiszivárgásának kapcsán. Szabó Bálint, a Fiatal Baloldal korábbi Vas megyei elnöke viszont úgy fogalmazott: "amire hét év másoknak nem volt elég, nem biztos, hogy nekem egy hét elég lesz".

A Demokratikus Koalíció szegedi szóvivői posztját is korábban betöltő politikus azzal indokolta kilépését, hogy kellően szabadon tudjon mozogni ebben az ügyben. Hozzátette: később azonban újra kéri majd felvételét a DK-ba.

Címkék: kiszivárogtat, őszöd, államtitok, nemzetbiztonság, kockázat, jelentés, Gyurcsány, beszéd, politika