A párt az MTI-vel azt közölte: "a magyar szociáldemokrata mozgalom folytonossága és a politikai örökség megőrzése érdekében a kongresszusi küldöttek elsöprő többségben kinyilvánították akaratukat egy új, eszmeiségében az európai szociáldemokrácia haladó hagyományait elfogadó politikai párt, a Magyar Szociáldemokraták Pártja megalakításáról".

A közlemény szerint az új párt elsődleges célja a politikai folytonosság megőrzése, amelyet az elődpárt tagjainak és szervezeteinek automatikus átvételével, a programalapú egyeztetésben rögzített elvek és politikai megállapodások kontinuitásának tiszteletben tartásával biztosítanak.

Hozzátették, a Magyar Szociáldemokraták Pártja "integráló politikai erő, amelynek markáns bizonyítéka", hogy ügyvezető elnökévé Árok Kornélt, a Szövetségben, Együtt Magyarországért párt alapító elnökét választotta. A párt elnöke Schmuck Andor, főtitkára Suha György. Az elnökség munkáját Schiller László és Somodi Jánosné alelnökök irányítják. Az országos választmány elnökévé Asztalos Lajost választotta meg a kongresszus.

Bazsai Ferenc, "a magyar szociáldemokrácia ikonikus alakja, aki 1938 óta a párt tagja, elfogadta az örökös tiszteletbeli elnöki felkérést" - írták.

Kitértek arra, hogy az alakuló kongresszus június 8-ára összehívta a 106 egyéni országgyűlési képviselői körzet felelősét, és döntött arról, hogy július folyamán politikai nagygyűlésen határoz a 2014-es választásokon követendő politikai stratégiáról.

Közölték azt is: a vasárnapi kongresszuson a párt országos ellenőrző bizottságának elnöke ismertette a testület által hónapokon keresztül lefolytatott belső vizsgálat eredményét, amelynek rövid összegzése szerint "a párt legfelsőbb döntéshozó fóruma számára világossá vált, hogy az MSZDP 2006-től 2012 októberéig a hatályos jogszabályokkal össze nem egyeztethető módon, belső szabályozások figyelembevétele nélkül, összességében törvénytelenül működött".

A jelentés szerint az MSZDP a szabálysértésekre való tekintettel fegyelmi úton kizárta tagjai sorából a párt korábbi vezetőjét, Kapolyi Lászlót, aki a kizárás ellen nem fellebbezett. Ezt követően az ellenőrző bizottság úgy döntött, hogy javaslatot tesz a kongresszus számára a párt megszüntetésére és a szociáldemokrata politikai örökség folytonosságának megőrzése érdekében, új politikai párt megalakítására - olvasható a közleményben.

Címkék: szociáldemokrata, Árok, kongresszus, párt, szakszervezet, politika