A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja Gál Kinga vezetésével mintegy 200 módosító indítványt nyújtott be a két hete előterjesztett Tavares-jelentéshez. A módosító beadványok célja, hogy törölje a hazai közjogi és politikai kérdésekbe minden jogalap nélkül beavatkozó, elfogadhatatlan pontokat, kijavítsa a dokumentum súlyos ténybeli tévedéseit és csúsztatásait, valamint felhívja a figyelmet azokra a jogintézményekre, amelyeket a jelentés más európai tagállam esetében nem, csak Magyarország esetében kifogásol. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja mindent meg fog tenni, hogy a Tavares-jelentés jelenlegi elfogult és súlyos tévedéseket tartalmazó formájában ne kerülhessen elfogadásra.

Kedden délben zárult le a módosító indítványok leadási határideje Rui Tavares által Magyarországról készített jelentéshez. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja elfogadhatatlannak tartja a jelentést, mind annak hazugságokon, tévedéseken és csúsztatásokon alapuló megállapításait, mind annak sértő stílusát. A több mint 30 oldalas jelentéshez Gál Kinga vezetésével az EP alapjogi bizottságának (LIBE) fideszes európai parlamenti képviselői – Gál Kinga mellett Hankiss Ágnes és Járóka Lívia - számos magyar és nem magyar néppárti képviselő támogatása mellett közel 200 módosító indítványt nyújtottak be.

A módosító indítványok egy része azoknak a pontoknak a törlésére irányul, amelyek a közösségi joggal szembemenve az EP hatáskörén messze túlterjeszkedve beavatkozna a hazai közjogi és politikai kérdésekbe. Az indítványok egy másik jelentős része a ténybeli tévedéseket és csúsztatásokat korrigálja, míg harmadik csoportja olyan kiegészítéseket tartalmaz, amelyek bemutatják, hogy a Magyarország esetében kifogásolt intézmények, jogszabályok mely más uniós országok alkotmányos rendszerében találhatóak meg, rámutatva a hazánkkal szemben alkalmazott kettős mércére. Egyes módosító indítványok szintén felhívják a figyelmet olyan esetekre is, amelyek valóban súlyosan sértették a jogállamiságot, így a 2006 őszén a Gyurcsány-kormány által elkövetett súlyos alapjogi jogsértések, amely eseteket azonban az EP baloldali többsége nem tartott aggályosnak és megtárgyalandónak.

A módosító indítványokban a fideszes EP-képviselők szintén kifogásolták, hogy a Tavares-jelentés nem határozza meg világosan és egyértelműen a demokrácia és a jogállamiság minden tagállamra egyformán érvényes normáit s olyan rendelkezéseket kér számon Magyarországon, amelyet más országtól nem követel meg. Hankiss Ágnes fideszes európai parlamenti képviselő – több más javaslata mellett - beadott egyik módosító indítványában a fentebbi okokra hivatkozva az egész jelentés törlésére és napirendről történő levételére is javaslatot tett.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja mindent meg fog tenni, hogy a Tavares-jelentés jelenlegi, elfogult és súlyos tévedéseket tartalmazó formájában ne kerülhessen elfogadásra.

A módosító indítványokról a LIBE bizottsága várhatóan június második felében fog szavazni. A jelentés a júliusi plenáris ülésen kerül megvitatásra az Európai Parlamentben.

forrás: a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtóközleménye

Címkék: módosító, tévedés, jelentés, Fidesz, politika