A téma az MNO.hu-n folyamatosan frissül.

Méltánytalannak tartjuk a hazánkkal szembeni állításokat, és azt tapasztaljuk, mintha kettős mérce lenne a bizottság értékelésében – mondta Varga.

Ismert, a reális várakozásokkal szemben nem csökkentette a hazánkkal kapcsolatos büdzséhiány-várakozását 3 százalék alá az Európai Bizottság. Prognózisukat azzal indokolják Brüsszelben, hogy hiányt generál majd a tanárok fizetésének emelése, illetve a munkahelyvédelmi akcióterv. Olli Rehn ugyanakkor úgy vélekedett, hazánk kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól.
Varga: Örülünk, de...

Varga Mihály a pozitív elemekkel kezdte a részletek értékelését. Mint felidézte, februárban még sokkal rosszabb várakozásai voltak az EB-nek a 2013-as és 2014-es évre. – Örülünk annak is, hogy újraértékelték a 2012-es adatainkat, elismerve, hogy Magyarországon bővült a foglalkoztatás – tette hozzá, felidézve, hogy a 2012-es hiányszintünk viszont jóval alacsonyabb volt, mint amit Brüsszel jósolt.

Az EB értékelésében szerinte túl nagy szerepet kap a kockázatok listázása, miközben a magyar kormány által korábban benyújtott konvergenciaprogram részletes adatait a bizottság nem vizsgálta át megfelelő részletességgel. Ennek a következménye a pénteken bejelentett 2013-as 3 százalékos hiányvárakozás, amit Varga a kormány minisztereként vitat.
Brüsszel 2010 óta borúlátó adatokat közöl

Emlékeztetett arra is, hogy Brüsszel a 2010-es kormányváltás óta folyamatosan olyan számokat közölt, amelyeknél mindig jobb adatokat produkált a kormány; most már például 2 százalék körüli GDP-arányos hiányról kellene beszélni, nem 3-ról, emiatt ráadásul túl kellett korrigálni a költségvetést, ami miatt a vállalkozások járnak rosszabbul. – Az unió által feleslegesen tartott szigor Magyarország fejlődését veti vissza – fogalmazott a miniszter.
Kikerülhetünk a túlzottdeficit-eljárás alól

Hogy az EB milyen döntést fog hozni, nehéz megjósolni – mondta Varga. De Olli Rehn szavai biztatóak, utalt az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős alelnökének délelőtti nyilatkozatára, melyben elhangzott: Magyarország kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól. A nemzetgazdasági miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy 2004 és 2010 között több olyan kormányunk is volt, melyek sohasem tudták teljesíteni a 3 százalékos hiányszintet. Később kérdésre válaszolva elmondta, májusban lesz egy Ecofin-ülés (ez az uniós pénzügyminiszterek találkozója), ahol a mostani számokról is beszélni fognak, s ez előkészíti majd azt az értékelést, ami alapján júniusban kiengedhetik a 9 éve tartó túlzottdeficit-eljárás alól Magyarországot. „További intézkedésekre nincs szükség.” A tárcavezető azt is elmondta, nincs forgatókönyv arra, hogy felfüggesztik a Magyarországnak járó EU-s források folyósítását, szerinte meg fogják győzni az unió vezetését.

Forrás: mno.hu

Címkék: tévesen, Brüssze, jósol, Varga, parlament, politika