A kaposvári MSZP szervezete pénteken az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe:

Magyarország gazdasági növekedése az ENSZ 197 tagállama közül a 178.-ik! Nálunk csak 14 gyengébb állam van a világon, 177 viszont erősebb! Ez teljes kudarc, és veszélyezteti  Magyarország jövőjét. Ez az Orbán kormány teljesítménye.

A kérdés ezek után az, hogy akar-e és képes-e tenni a felzárkózásért az Orbán kormány. A választ megadta a konvergencia programban: nem akar és nem képes! Az Orbán kormány konvergencia programja:”Felzárkózás helyett leszakadás!”Továbbra sem képesek semmit tenni a gazdasági növekedésért, így nem alkalmas arra, hogy Magyarország Európa centrumához történő tényleges felzárkózását elősegítse.
Érdemes visszaidézni: Orbán Viktor 2010-ben még 6-7%-os gazdasági növekedésről beszélt. Ezt ígérték a somogyi FIDESZ-es politikusok is. Ebből lett 3%-os éves növekedési ígéret, majd 1,6%-os, majd 0,9%, most pedig már csak 0,7%.

Ez persze az ígéret volt. Mi a valóság? A valóságban két éve csökken a gazdaság teljesítménye, 2012-ben éves szinten 1,7 százalékkal esett vissza a magyar gazdaság. 2013-ban is legfeljebb stagnálás várható, ami Somogy megyében visszaesést is jelenthet.
Ma növekedés helyett recesszió van, a versenyképesség javulása helyett csőd- és felszámoláshullám, tőkekivonás jellemzi a hazai gazdaságot, befagyott a hitelezés, a reálbérek csökkentek, egyre több munkahely szűnik meg, egyre rosszabb az életszínvonal, a súlyosbodó kilátástalanság már sok magyar fiatalt külföldre vándorlásra ösztönöz.

A beruházások az elmúlt években folyamatosan estek, a kívánatos 22-25 százalékos szinthez képest mára 16% alá. Ez a beruházási volumen már az amortizáció pótlására sem elegendő.
Az államadósság érdemben nem csökkent, a költségvetést pedig a nyugdíj megtakarítások elköltésével, 30 új adóval és lakossági megszorításokkal sikerült úgymond "egyensúlyba" hozni. Az Orbán kormány egy átlagos családra közel félmillió forint pluszterhet rakott. A fogyasztókkal megfizettetett különadók, az európai rekord ÁFA kulcs, a legyengített forint miatt megugró törlesztő részletek fojtogatják a családokat.
Még a közmunkát beleszámítva sem értük el a válság előtti szintet. A munkahelyek száma folyamatosan csökken. Ma kevesebb embernek van valódi munkája, mint 2010-ben, a versenyszférában mintegy 34 ezerrel dolgoznak kevesebben. A munkanélküliség átlagos időtartama is megnőtt.
Jelenleg a munkanélküliség átlagos időtartama több mint 16 hónap.

Adószakértők szerint 2010 óta 2,5 százalékkal nőtt az adóterhelés. Adóból is több van. A korábbi 52 helyett most 63 adónemmel büszkélkedhetünk. Jó nagy söralátét kell hozzá!

Nagy annak a veszélye is, hogy Magyarország még a 2007-13 között rendelkezésre álló 8200 milliárd forint európai uniós támogatást sem tudja felhasználni. Az Orbán-kormány a legrosszabb teljesítményt nyújtja a támogatások kihelyezésében az EU-ban. 2010. közepén Magyarország az ötödik helyen állt a forrásfelhasználás ütemét tekintve, jelenleg viszont már az első húszban sincsen benne.

A 2007-2013 között lehívható mintegy 8200 milliárd forintnyi uniós forrásból a mai napig1 4.090 milliárdot fizettek ki, ebből a 2010 végéig kiírt pályázatok alapján 3.630 milliárdot. A kormányváltás óta kiírt pályázatok alapján pedig összesen 460 milliárd forintot! Ez Orbán Viktor személyes felelőssége!

Az MSZP szerint még ilyen nehéz helyzetben is van megoldás!

Az NFÜ honlapja szerint, 2013. április 14-i időállapot alapján.
https://emir.nfu.hu/nd/kozvel/?link=uszt_1_1
https://emir.nfu.hu/nd/kozvel/?link=umft_1_1

Először: A gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés érdekében kell felhasználni az EU támogatást.

1. Az összes olyan állami fejlesztést, amely folyamatban van, az EU-s forrásból finanszírozzák.
2. Biztosítsák, hogy az önkormányzatoknál mindenkor rendelkezésre álljon a fejlesztések társfinanszírozása. Az egyetlen érdemi korlát a fenntartási költségek fedezése legyen.
3. Költsenek többet a megvalósítható fejlesztések előkészítésére.
4. Egyszerűsítsék a pályáztatást, az elbírálást.
5. Biztosítsanak hitelgaranciát és adókedvezményt a pályázóknak.

Másodszor: Rendbe kell tenni a fontosabb költségvetési kockázatokat az idei költségvetésen!

E-útdíj bevezetésének, pénztárgépek bekötésének elmaradása miatti bevétel kiesést,

Harmadszor: Az MSZP által már korábban kezdeményezett, az emberek szempontjából fontos lépésekre van szükség!
A családi adókedvezmény kiterjesztésére, hogy a kiskeresetű dolgozók is igénybe tudják venni.

A dolgozók utáni járulékok csökkentésére a munkahelyek létrehozásának ösztönzése érdekében.

- az alacsonyabb növekedés miatti bevétel kiesést,
- a telekomadó-per várható következményeit,
- az EON üzlet kezességének beváltása esetén felmerülő költségeket.
- Az alapvető élelmiszerek árának csökkentésére.
- Az üzemanyagok árának csökkentésére.
- A kis-és közepes keresetű dolgozók adójának csökkentésére.

Olvassa el Gelencsér Attila reagálását a sajtótájékoztatóra:

Lampert Mónikának vagy rossz az emlékező képessége vagy csak hülyének nézi az embereket, amikor a gazdasági növekedésről és az Európai Uniós pályázati pénzekről beszél. Nem csodáljuk, ha Lamperth Mónika nem szívesen emlékezik arra, hogy a Gyurcsány és Bajnai kormányok, melynek minisztere volt, milyen adóssághegyeket, gazdasági és szociális romokat hagytak maguk után, hogyan veszett oda a családtámogatások, a nyugdíjak és a bérek egy komoly része. Lehet, hogy a szocialisták nem szívesen emlékeznek, hogy hogyan adósították el az országunkat, a városainkat, a falvainkat, a családjainkat, hogyan vettek el a nyugdíjasoktól egyhavi nyugdíjat, hogyan hazudtak nyolc éven át a magyaroknak, ahogy ők fogalmaznak: reggel éjjel, meg este. De az emberek emlékeznek és nem felejtenek.

Lamberth Mónika pontosan tudja, hogy az uniós pályázati pénzeket arra lehet felhasználni, amit a szocialisták a 2007-2013 közötti fejlesztési periódusban beletettek. Ezt nem csak elrontották, de mindösszesen a 8 százalékát voltak képesek lehívni 2010-ig, ezzel is kárt okozva a magyar gazdaságnak, a magyar vállalkozásoknak, míg a kormányváltás óta a kifizetéseket sikerült nyolcszorosára emelni. Uniós csatlakozásunk óta még soha nem tudtunk annyi forrást kiharcolni magunknak az unió költségvetéséből, mint 2012-ben. S azért, hogy ez a pénz megfelelően legyen felhasználva, a következő hét évben az európai uniós források 60 százalékát közvetlenül a gazdaságfejlesztésre fogjuk fordítani. A szocialisták direkt gazdaságfejlesztésre (GOP) Csak 15 %-ot szántak.

Lamperth Mónika vagy tudatosan ferdít, vagy fordítva nézte a foglalkoztatási grafikont, ugyanis a KSH márciusi adatai szerint a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbi adatokhoz képest csaknem 25 ezer fővel bővült. Ez azt is jelenti, hogy már érezteti pozitív hatását a Kormány munkahelyvédelmi akcióterve, mely jelentős adókedvezmény érvényesítését teszi lehetővé a 25 év alatti és 55 év feletti munkavállalók után.

Címkék: Lamperth Mónika, Gelencsér Attila, MSZP, Fidesz, politika