A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik. Kelet-Európában a számuk eléri az 1 milliót. Ennyien vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kegyetlen kivégzés által. Jóval többre tehető ugyanakkor azok száma, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított.

1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát. Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozatával minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította.

A Somogy megyei kormánymegbízott, Juhász Tibor ezt írja: "Ezen a napon emlékezünk a több tízezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt emberre, a koholt vádak alapján mészárszékre küldött nemzettársainkra, az ellenállóként mártírhalált halt hősökre. Ezen a napon emlékezünk mindazokra, akik az erőszakrendszer áldozataivá váltak, családtagjaikra és szeretteikre, akiket a kommunista rezsim meghurcolt és kiszolgáltatott. Ezen a napon emelt fővel emlékezhetünk, amikor egy letűnt rendszer bűneit elevenítjük fel, amelyet a nemzet kitartása és a szabadság iránti olthatatlan vágya örökre eltemetett".

Kaposváron a Városháza falán elhelyezett emléktáblánál Prof. Dr. Rosta István, tudománytörténész, habilált egyetemi tanár mondott beszédet; a műsorban a Füred Rock Szín Kör, a Táncsics Mihály Gimnázium Kórusa és a Gárdonyi Dalárda működik közre.

A professzor azt mondta: "ez a nap főhajtás az életüktől megfosztottak előtt, a szenvedők és a megbántottak előtt, az ő emlékük előtt". Kattintson az alábbi képre és nézze/halgassa meg a beszédet!

 Magyarország Kormányának hivatalos megemlékezése 19 órakor kezdődik a fővárosban, a Lánchíd budai hídfőjénél. Ma bárki ingyen bemehet a Terror Háza Múzeumba is, amely az elmúlt évtizedben több mint négymillió látogatót fogadott és mára nemzeti emlékhellyé vált. 
15 órától Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, valamint Kovács Zoltán társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár tartott rendhagyó tárlatvezetést a Diplomáciai Testületek képviselőinek, valamint Magyarországon tanuló külföldi diákoknak.

 

További részletek a kommunizmusaldozatai.kormany.hu honlapon.

Juhász Tibor

Somogy megyei kormánymegbízott

 

Címkék: emléknap, kommunizmus, főhajtás, megemlékezés, millió, áldozat, politika