A német konzervatív lap sorozatot kezdett XVI. Benedek lehetséges utódjairól. A sorozat egyes darabjait a lap nyomtatott kiadásában, más írásokat pedig az online kiadásban, a welt.de hírportálon közölnek. Az utóbbi csoportba tartozik az Erdő Péter - Egy Péter a történelem horizontján című írás is, amelyben a szerző, Paul Badde kiemelte: Erdő Péter rácáfolhat az újkeletű jóslatokra, amelyek szerint a következő pápa nem európai lesz, és beigazolhat egy ősöreg jóslatot.

A magyarokról azt mondják, hogy akkor is elsőként lépnek ki a forgóajtón, ha utolsóként léptek be. Ez a képesség Erdő Péter javára válhat a következő konklávén, de akár a végzete is lehet attól függően, hogy dicsőségnek vagy önfeláldozásnak tekinti az ember Szent Péter utódjának tisztségét. Mindenesetre a "nagyon magas és nagyon impozáns" esztergom-budapeti érseknek minden adottsága megvan ahhoz, hogy elnyerje a posztot és cáfolja azokat a jóslatokat, amelyek szerint XVI. Benedek az utolsó európai származású pápa - fejtette ki a DIe Welt szerzője.

Hozzátette: Erdő Péter egyházi pályafutása során eddig valamennyi feladatát kitűnően ellátta. Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnökeként "kulcsszereplő" az európai bíborosok között, akik még mindig a bíborosok felét adják a katolikus világegyházban, és álláspontja a fontos kérdésekben megegyezik XVI. Benedek nézeteivel.

Ha a konklávé Erdő Pétert választaná pápának, akkor legalábbis részben beigazolódna Szent Malakiás évszázados jóslata, amely a közkeletű vélekedés szerint a jelenkorra vonatkozik és úgy szól, hogy a történelem horizontján utolsó pápaként ismét egy Péter jelenik meg - írta a Die Welt.

Korábban Erdő Péter bíborost, esztergom-budapesti érseket és Christoph Schönborn bécsi érseket nevezte meg az esélyes pápautódok között az olasz közszolgálati rádió vasárnapi műsora.

De lehetséges pápák közé sorolja Erdő Pétert az APA osztrák hírügynökség is.

Forrás: hetivalasz, MTI

MTI Fotó: Soós Lajos


Címkék: Erdő, bíboros, Péter, esélyes, pápa, politika