A kaposfői tanoda az egyház egyik olyan segítsége a sok közül, amellyel a cigány fiatalok felzárkóztatását igyekeznek elérni. Az egyház ugyanis nagy szerepet vállal a cigányság problémáinak megoldásában.

Ennek elismeréséül ma Székely János püspököt Esélyteremtési Díjjal is jutalmazták. A roma népesség több mint 80 százaléka munkanélküli, szerinte ebből tanulással lehet kitörni.

- Egy új dolog, ami szintén nagyon szépen bontakozik, a felsőoktatási romaszakkollégiumok  hálózata, ami segít a roma fiataloknak ami segít abban, hogy a felsőoktatásban bennmaradjanak - mondta az Országos Cigány Pasztorációs Bizottság  elnöke, Székely János.

A tanulás után azonban munkahelyek is kellenek. Farkas Flórián szerint idén ebben is áttörést érnek el. Azt mondta: 2013. a cigánypolitika sikeréve lesz.   

- Én abban bízom, hogy nagyon rövid időn belül a foglalkoztatási szövetkezet, aelkezdődik, ahová több tízezer cigányembert tudunk beintegrálni, illetve azon keresztül tudjuk képezni a vállalkozást vállaló cigány fiataljainkat és tudjuk támogatnia vállalkozókat - mondta az Országos Roma Önkormányzat elnöke, Farkas Flórián.

Ezen kívül bővíteni szeretnék a romaönkormányzat által fenntartott iskolák számát és tovább folytatnák a romarendőr programot is, amely most is sikeresen működik.

Címkék: flórián, farkas, cigány, roma, politika