Több mint 40 napirendi pontot tárgyaltak. A közgyűlést a Kapos Televízió élőben közvetítette. A KaposPonton pedig percről-percre írásban követhették az eseményeket.


Január 1-től az állam veszi át az oktatási intézmények irányítását. A képviselők ezen vitáztak a legtöbbet.
- Ma még nem tudjuk, hogy a következő költségvetésben hány milliárddal kell az önkormányzatnak kevesebből gazdálkodnia. De az jó látszik, hogy az állam feladatokat vállal át a közoktatási intézmények kapcsán, és pénzt is evon az önkormányzattól - mondta Pintér Attila, MSZP-s önkormányzati képviselő.
A fideszes képviselők szerint az ilyen véleménynek csak pánikkeltésre jók.
Mihalecz András, a fidesz frakcióvezetője lehetőséget lát, nem pedig problémát. Azt mondja: lehetőséget és nagyobb biztonságot a pedagógusok és az ott tanuló gyerekek számára, így közvetve a szülők számára is. Én azt gondolom, ha az állam garanciárt vállal, hogy a bért kifizeti a pedagógusoknak, és ebben az önkormányzat segíteni tud úgy, hogy fenntartja az intézményt akkor egy közös összefogással, egy jó cél érdekében csak jobb lehet a közoktatásban.
A város 2013-ban éppen ezért továbbra is biztosítja az ingyenes úszás és korcsolyaoktatást a gyerekeknek és a Kaposvár számít rád ösztöndíj programot is. A fejlesztések sem állnak le. Elindul a Cabero Kft. és egy gyümölcsfeldolgozó üzem is épül, újabb munkahelyeket teremtve ezáltal. Megújul két városrész, a közösségi közlekedés fejlesztése és a desedai beruházások is folytatódnak. A jövő héten tárgyal a város a biomassza üzem építtetőivel és tervezik egy napelempark esetleges létrehozását is.  
Kaposvár polgármestere, Szita Károly azt mondja: sok beruházásuk, sok fejlesztésük lesz. A legfontosabb az, hogy 2013-ban is a biztonságot adjanak a kaposváriaknak.
A lakossági szemétszállítás díja 7 %-kal emelkedik, de a közszolgáltatási díjak tekintetében Kaposvár továbbra is az egyik legolcsóbb nagyváros marad. A közgyűlés döntött a Kaposvár nagykövete cím megalapításáról, és arról is, hogy bevezetik a heti parkolóbérletet.

Nézze meg hogyan alakult a közgyűlés percról-percre!

11:45
A közgyűlés zárt üléssel folytatódik.

11:20
Döntöttek a "Kaposvár Nagykövete" cím megalapításáról is. Amit a kiemelkedő kultúrális és gazdasági tevékenységért adományoznak majd.

Az élelmezési nyersanyagnormák tekintetében 5%-os emelést tartanak szükségesnek. Heintz Tamás azt javasolja, hogy  helyi cégektől rendeljenek alapanyagokat közétkeztetésre, ha lehetséges. A fizetőparkolóknál bevezetnék a heti parkolóbérletet.

11:00
Csató László azt kérdezte: a mernyei balesetben megrongálódott autók miatt tudnak-e feladatot ellátni? A lépcsőházban még is lehet virágokat tartani? Vagy most mi a helyzet?

Óliás Gábor elmondta: erre reagálva: az egyik autó valószínűleg totálkáros lett, a másik kevésbé károsodott. Új autók álltak készenlétbe az állományból. A kevésbé sérültet jövő hétre kijavítják.

A virágokkal kapcsolatosan szerinte a probléma ott van, amikor túl sok a virág. A menekülés nagyon le lett szűkítve. Legalább 1 méter 10 cm-t kell biztosítani a jogszabály szerint. A lépcsőn továbbra sem lehet virágot tartani.

Lamperth Mónika megköszönte a katasztrófavédelem munkáját.

10:50
A katasztrófavédelem kérte, hogy beszámolhassanak arról, hogy mit is csinálnak. Óliás Gábor őrnagy hatósági osztályvezető arról beszélt, hogy az új törvény értelmében az életmentés, tűzoltás állami feladat.
A tűzoltóságok, katasztrófavédelem állami irányítás alá kerültek. A kaposvári katasztrófavédelmi kirendeltség megalakult. A tervek között szerepel az igali őrs kialakítása. 2014-re átadnák.
A polgári vedelem is átalakult. Az önkéntes szervezetek akkor menthetnek csak, ha minősítik őket. A kaposvári és környéki önkéntesekből megalakult a Somogy mentőszervezet. És egy egységes iparbiztonsági hatóság is, amely az üzemeket felügyeli.
Idén 670 esetben vonultak eddig. 2013-ban újabb változásokra számítanak.

10:45
Lamperth Mónika azt kérdezi, igaz-e, hogy a távhőrendszer fejlesztési beruházáson egyetlen kaposvári sem dolgozik?

Szita Károly válaszában a 67-es úttal kapcsolatban azt mondta: igaza van a Pintér Attilának. Reméli, hogy a mostani kormány orvosolja ezt a problémát.
A gyümölcsfeldolgozó 400 család megélhetését biztosítja, mert almát kell hozni valahonnan. Az üzemben pedig 25 ember dolgozik majd. Az adósságkonszolidációról elmondta: óriási dolog. Júnis 30-ig 40-70 % mértékben megtörténik az 5 ezer fő feleletti vátosok tekintetében.
A távhő díját az állam állapítja meg. Az alapdíj és hődíj együttese. A hődíj a gáz árától függ. Reméli, hogy ezt az árképzést alkalmazzák majd.
A napelemparkból már  több helyen van már az országban. Ennek a kidolgozása folyik.

10.32:
Felder Frigyes kérdezi: Kaposvár az egyik legolcsóbb város, de a jövedelmi viszonyokhoz képest is?

Csató László kérdezi: az áram, gáz és a távfűtés árának csökkentésérőll döntött a kormány, a várost ez hogyan érinti? Egy napelemparknak van-e realitása?

10.30
Pintér Attila szerint a 67-es út korszerűsítése a az elmúlt és a mostani kormányok kudarca. Még mindig nem épültek meg az elkerülő utak. 2015-ben lehet először kapavágás az ügyben Lamperth Mónika ezt a választ kapta a kormánytól. Kérdezi: lehetne-e ezen gyorsítani?

Kérdezi azt is: biomassza üzem  mikor épülhet meg legkorábban? És mi lesz az adósságállomány átvállalásásával? A megyeszékhelyi keresetek elmaradnak a többi megyeszékhelyétől. Mit tesz a város a jövedelmi viszonyok javítás érdekében?

10:25
A nyári napközi, a korcsolya, az úszás és az ösztöndíjprogramot meg akarják tartani a város. Az idősebbek szempontjából a rezsiköltség csökkentése, az ingyenes oltás, a tömegközlekedés és a segélyhívót fenntartása is fontos.

Városállamot akarnak építeni. Fejlesztenek a közösségi közlekedésben. Bővül a távhőrendszer is. Jövő héten tárgyalnak a biomassza üzem megépítésésről. uniós támogatást kapott erre  a beruházó. Így a függőséget csökkentheti a város. A rekultivációs program befejeződik. 118 településssel elindul az új hulladékgazdálkodási program. A megújuló energia tekintetében a kaposvári napelempark létrehozását vizsgálták. Ezzel a közvilágítási költségeket csökkenthetnék. Észak-nyugati városrész megújul, kora tavasszal nekiállnak. A Nádasdi utca pályázata még elbírálás alatt áll.

Ha van cél, lesz hozzá járható ösvény is -szögezte le Kaposvár polgármestere. Ennek szellemében febrárban hozzák be a 2013-as költségvetést.

10:15
Szita Károly polgármester a 2012-es költségvetéssel kapcsolatban elmondta: 700  millióval csökkentették a Holding tagvállalatainak költségét. Békéscsaba után Kaposváron van a második legolcsóbb vízdíj. 2013-ra jó hírekkel szolgál az adósságállomány csökkentésére vonatkozólag. Hozzátette: stabil a város költségvetése.

Szita Károly a 2013-as költségvetési koncepcióról elmondta: új korszak lesz januártól az önkormányzatok életében. A költségvetések általában eddig a megszorításokról, elvonásokról szóltak. Így egyre nehezebbé vált a működtetés. Régóta várták a ma már tarthatatlan helyzet orvoslását. A pénz oda kerül, ahol szükség van rá. A kaposváriak biztonságos ellátást szeretnének. Az új rendszer a polgármester hite szerint nem kicsinyes hatalmi szempontokat, hanem a lakosság igányeit állítja a központba. A korábbi kormányok képviselői szerint az a baj, hogy csökken a finanszírozás.

Bővítették az ipari parkjukat, áll az új üzemcsarnok. Jövőre a Cabero is elindul. Jövőre is számítanak azokra, akik tartósan munkanélküliek, folytatják a a közmunkaprogramot, az élelmiszerprogramot. A húsüzemért küzdenek, ezen belül a 700 munkahely megőrzéséért. A piacon felújítják a régi vásárcsarnokot. Jövőre beindul a kaposvári védjegy program. A turizmus pillérei az egészség, a rekreáció, kultúra lesz. Befejezik a Deseda fejlesztését, elindul a 11 km hosszú ökoturisztikai út megépítése. Körbe az aszfaltút is megépül.

10:00
Szita Károly polgármester a 2012-es költségvetéssel kapcsolatban elmondta: 700  millióval csökkentették a Holding tagvállalatainak költségét. Békéscsaba után Kaposváron van a második legolcsóbb vízdíj. 2013-ra jó hírekkel szolgál az adósságállomány csökkentésére vonatkozólag. Hozzátette: stabil a város költségvetése.

9.10:
10 perc szünet

9.00
Kéki Zoltán azt mondta: egész megyei hatáskörrel rendelkeznek a kéményseprésre vonatkozó díjak tekintetében. Ez tegnap dőlt el, így javasolják, hogy későbbre halasszák ezt a napirendet.

8.55
Lamperth Mónika megkérdezte: miért költött több mint 100 milliót költ a KVG ZRt?

Kéki Zoltán címzetes főjegyző válaszában elmondta: Kaposvár most is a legalacsonyabb díjak között lesz az emelés után is. a cég 30%-os emelést kért, ezzel szemben 7 %-ot alkalmaznak.
A holdingi elszámolás pedig az üzleti tanácsadási elszámolás.

8.50
Megszavazták a múzeum és a könyvtár és a Rippl-Rónai villa fenntartásásának átvételét.

A települési szilárd hulladék elhelyezési napirendi pontnál elhangzott: idén még beleszólhatnak az áremelésbe, jövőre már nem. Javasolják december 30-tól  a 7%-os lakossági emelést,  közületneknek pedig a 15 % emelést

Pintér Attila szerint: ez az inflációnál magasabb érték.

8.45
Csató László képviselő visszautasította azt a kijelentést, hogy a kormány államosítja az iskolákat. Szerinte ez nem államosítás. Az iskola az önkormányzat tulajdonában marad, csak a működtetést központosítják.

Pintér Attila szerint az önkormányzat jogosítványai erősen csorbulnak. Az állam az önkormányzat lehetőségeit is szűkíti, ez az államosítás irányába hat.

Szita Károly válaszában leszögezte: ne politikusként fogalmazzák meg a képviselők a véleményüket. Szerinte az a fontos mi a jó a gyereknek, szülőnek, pedagógusnak.

8.40
A közétkeztetés költségét viszont Kaposvárnak kell állnia, remélem, hogy törvénymódosítás eredményeként sikerül ezen változtatni. A technikai dolgozók a gondnoksághoz fognak tartozni, ott dolgoznak majd, ahol szükség van rájuk. Nem telephelyhez között a munkahelyük.

A költségvetés kapcsán elhangzott: minden második osztályos gyereket megtanítanak úszni, vagy korcsolyázni. Ezeket az önkánt vállalt feladatokat szeretné megtartani a város. És hasonlóan a "Kaposvár számít rád" ösztöndíjrendszert is.

Vannak olyan önkormányzatok, akik nem vállalnak semmi felelősséget az oktatásban januártól. Kaposvár nem ilyen, továbbra is felelősséget vállalnak. Annak ellenére hogy több lesz a feladat, mint a forrás.

8.35
Lamperth Mónika képviselő megkérdezte: van-e már arról valami információ, hogy mi lesz a pedagógusok bérével? 153 technikai dolgozót is átvesz az állam.

Pintér Attila szerint az állam nemcsak feladatot vesz át, hanem forrást is. Megkérdezte: ilyen feltételek mellett hogyan lehet biztosítani az oktatás megfelelő színvonalát?

Szita Károly válaszában elmondta: változatlan bérrel kerülnek át a pedagógusok, ezt a választ kapták rá a kormánytól.

8.25
Szita Károly elmondta: Mihalecz András azért szólalt fel, mert január 1-től új önkormányzati rendszer áll fel. A köznevelési intézmények állami fenntartásba kerülnek.

8.20.
Mihalecz András értékelésében elmondta: 22 évvel ezelőtt alakultak meg az önkormányzatok. Ezidő alatt nemcsak várost, hanem közösséget is építettek. Minden egyes lépésért meg kellett dolgozni. Hozzátetette: 16 évet széllel szemben kellett dolgoznia Kaposvárnak. A siker érdekében mindig összefogtak a Kaposváraiak. Új korszaknak kell kezdődnie az önkormányzatok életében. Garanciákat kell beépíteni a működésbe, ahol mindenki biztonságban van - tette hozzá.

 

8.00
Szita Károly polgármester köszöntötte a résztvevőket. A napirendi pontok közé felvettek még néhányat.  Egyebek között több olyan pályázatról is döntenek, amely az intézményeik energiatakarákos felújítását szolgálja, szó lesz a "Kaposvár nagykövete" cím adományozásáról, és tárgyalnak alapítványi támogatásokról szóló előterjesztésről is. 17 képviselő van jelen a közgyűlésen.

Címkék: kaposvári közgyűlés, napirendi, mint 40, több, közgyűlés, politika