Drágulnak a szolgáltatások jövőre Kaposváron is. A legtöbb esetben az infláció alatti mértékkel emelkednek az árak, erről döntöttek ma a kaposvári képviselők. A somogyi megyeszékhely még így is az ország egyik legolcsóbb városa marad.

Több közszolgáltatás díja emelkedik januártól. Átlagosan az infláció alatti, 4-5%-os lesz az emelés mértéke.  

- A díjemelésnek igazodni kell a lakosság teherbíróképességéhez, tehát már maga a törvény is a várospolitikai elemet is rögzíti - mondta Kaposvár címzetes főjegyzője, Dr. Kéki Zoltán.

A kommunális adó mértéke például évi 250 forinttal emelkedik. A jövőben szeretnék, ha az emberek arányosan vállalnák a terhet. Tehát aki nagyobb lakásban lakik, az többet fizessen, aki kisebben, az kevesebbet. Ehhez azonban megfelelő adatbázist kell létrehozni. Ezzel egyetértett az MSZP is.

- Javasoltuk például azt, hogy a kommunális adónál differenciálni kellene. Az nincsen jól, hogy egy kicsi ingatlan után, meg egy több száz négyzetméteres luxus lakás után ugyannyit kelljen fizetni - tájékozatott az MSZP önkormányzati képviselője, Lamperth Mónika.

A buszjegy- és bérletárak átlagosan 7%-kal drágulnak, a lakbérek 5,2,  a temetkezési díjak 5, a parkolás átlagosan 4 százalékkal. A helyi adók is hasonló mértékben emelkednek. A Fidesz frakcióvezetője szerint azért van szükség az áremelésre, hogy továbbra is fenntartható és magas színvonalú szolgáltatás maradjon Kaposváron.

- A korábbi célkitűzésnek megfelelően tudjuk tartani, hogy Kaposvár továbbra is az egyik legolcsóbb város lesz az országban - tette hozzá a Fidesz frakcióvezetőja, Mihalecz András.

A polgármester megköszönte a városháza humánszolgáltatási igazgatójának munkáját. Stickel Péter ugyanis holnaptól megyeközponti tankerületi igazgató lesz.

A képviselők döntöttek a jövő évi nagyrendezvényekről, és egy olyan okostelefonos alkalmazás létrehozásáról is, amely a kaposváriak ügyintézését, és a városba érkező turisták tájékozódását szolgálja. A turizmus fellendítését szolgálja, hogy több mint 11 százalékkal csökkentették az idegenforgalmi adó mértékét: így az 400 forint lesz egy napra.

9.30.

A közterületi bérleti díjak 5.2 % -al emelkednek. Az önkormányzati intézmények belépődíjait 3 százalékkal emelte a közgyűlés. A Kaposvár kártya kedvezményei tovább élnek.

Határoztak a  jövőre indítandó középiskolai osztályok számáról is. Lamperth Mónika azt kérdezte: jövőre mibe fog kerülni az államosított iskolák költsége az önkormányzatnak? Szita Károly válasza: ha a kormány dönt a költségvetésről, akkor fogjuk tudni.

Lampert Mónika szerint : rövid az idő az átalakításra. 1800 fő van Kaposváron, akiknek munkajogi státuszt kell létrehozni. Lehetetlennek látja, hogy januártól normálisan működjön. Javasolja, hogy ha kell legyenek készek egy rendkívüli ülésre, intézkedésre.

Szita Károly a napirend kapcsán megköszönte Stickel Péternek, az eddigi munkáját, aki állást vált, és a kaposvári járás tankerületi igazgatója lesz. A város első embere ezt nagyon kemény feladatnak látja, és örül, hogy Stickel Péter ezt elvállalta. Jó munkát kívánt neki.

9.10

A szippantási árak 5 százalékkal emelkednek.

A fizetőparkolók üzemeltetésénél januártól 4%-os áremelés várható. Szita Károly hozzátette: a Kaposvár kártyával kedvezményes lesz a parkolás.

A hirdetőberendezések, hirdetmények elhelyezése kapcsán Pintér Attila azt mondta: 31,5 milliós kintévősége van a városnak. Kérdezi ezt hogyan hajtják be? Kéki Zoltán válaszában elmondta: folyik a végrehajtás.


Pintér Attila szerint éppen ezért praktikus lenne ha szigorítanának, ezért jó lenne ha havonta kellene fizetni a bérlőnek.

A közgyűlés úgy döntött: egy havi kauciót kell letenni a hirdetőnek, de marad a negyedéves fizetés.

8.50.

A temetkezési díjak kapcsán 5%-os dijemelésre tett a közgyűlés javaslatot. Ez sem fedezi teljes mértékben a költségeket. Az üzemeltető a veszteséget kompenzálja. A díjemelést az infláció alatt tartja a temetkezési kft.

Folyékony hulladék ártalmatlanítására, összegyűjtésére átlagosan 5%-os emelést láttak szükségesnek.

A kommunális adó 4,2%-al, az építmény adó 4.3 %-al drágul. A teremgarázsok adóztatatása változik, ezután épitményadónak hívják majd. Az idegenforgalmi adó 11.5%-al csökken. Íg egy-egy éjszakára 400 forint lesz az adó.

Pintér Attila azt kérdezte, lehetne-e differenciálni a kommuniális adót a későbbiekben?

Kéki Zoltán szerint komolyan fontolgatták, hogy differenciálják, és lakásméret után fizessenek a lakók, de csak a statisztikai hivatal adataira lehet ezzel kapcsolatban hagyatkozni. Ezért a kaposváriaknak kellene együttműködnia az adatokhoz. Nem mondtak le erről véglegesen, csak kell egy adatbázis.

Lamperth Mónika szerint nettó 907 millió forinttal kap kevesebbet az államtól Kaposvár az államtól. Ilyen feltételek mellett dönteni az adókról nehéz feladat. Érdemes egy kis rugalmasságot belevinni, mert lehet korrigálni kell a számokat.

Borhi Zsombor szerint a kommunális adó nem biztos, hogy igazságos lenne, ha négyzetméteráron lenne differenciálva. A körzetében sok olyan szegény van, aki kényszerűségből lakik egy nagy családi házban, mert nem tudja eladni.

8.35
A helyi tömegközlekedési tarifáknál 65 %-os díjemelésre lenne szükség, ha az összes veszteséget átháritaná az önkormányzat - mondta Kéki Zoltán. Ezt nem lehet, ezért átlagosan 7%-os emelésre tettek javaslatot, ez elmarad a nagyvárosi átlagtól. A buszjegyek 230 forintról 240 forintra eekednek, az egyvonalas bérlet 4755-ről 5000-re nő. A tanuló és nyugdíjas bérlet 2780 forintról 3100 forintre emelkedik.

A tömegközlekedést 126 millió forinttal támogatja az önkormányzat, de ennél nagyobb a veszteség. 173 millió veszteség marad.  

Pintér Attila képviselő megkérdezte, átalakított járatstruktúrával lehetne-e növelni a forgalmat és a bevételt? És mi lesz a maradék veszteséggel?
Lamperth Mónika feltette megkérdezte, mekkora a kaposvári emberek többletbíró képessége?

A helyi tömegközelekdési Zrt részéről Veiser Jánosné elmondta: a Holding minden megtett annak érdekében, hogy a veszteséget csökkentsék. Járatokat azonban ennek érdekében tovább nem lehet kivonni a forgalomból.

Szita Károly Lamperth Mónikának azt válaszolta: 2013 ben is az egyik legolcsóbb város marad Kaposvár.

Lamperth Mónika szerint az emberek nem tudnak több terhet elviselni, főleg aki busszal jár, ez egy durva áremelés az átlag 7%. Nem a cégvezetést tette felelőssé a kialakult veszteségért. Szerinte nem véletlen, hogy 3 %- kal csökkent a forgalom.

Dér Tamás Lamperth Mónika kijelentésére reagálva elmondta: Kaposvár most is az egyik legolcsóbb város.

Kiss Tamás szerint az utasok 25 százaléka díjfizetés nélkül utazik, ez sok. A vállalat nem véletlenül veszteséges. Szerinte a kormánynak kellene valamit ezzel kezdeni.

Mihalecz András szerint a szocialisták mindenhez értenek, Az önkormányzat kivéreztetetéséshez, ezért tartunk most itt. Csak az lényeg,hogy felszólaljanak, hogy 2 év múlva újra megszavazzák őket.

Pintér Attila szerint ez nem volt pártpolitika Dér Tamás és Mihalecz András felszólalásásig.

8.12
Szavaztak a lakbéremelésről. Dr Kéki Zoltán címeztes főjegyző elmondta: jövőre 5.2 % lakbéremelést terveztek elő. Ezt több mint 6 millióval kisegészíti az önkormányzat a költségvetésből. Az emelés egy 50 négyzetméteres lakásnál bruttó 730 forint plusz kiadást jelent majd.

8.00
A közgyűlés 17 fővel megkezdte munkáját. Több mint 30 napirendet tárgyalnak.

Címkék: áremelésekről, perce, közvetíti, élőben, percről, közgyűlés, politika