A járási megállapodásokat az elkövetkező hetekben a többi is követi, az egyeztetések a települési jegyzők és a már kinevezett nyolc járási biztos közreműködésével folyamatosak. A megállapodásokat október 31-ig kell megkötni mind a 245 somogyi településsel.

2013 januárjával a járási kormányhivatalokhoz kerülnek a jegyző hatáskörébe tartozó államigazgatási, valamint a megyei kormányhivatalok szakigazgatási szerveinek kistérségi kirendeltségeinek, ügyfélszolgálatainak, irodáinak feladat- és hatáskörébe tartozó ügyek.

Somogy megyében nyolc járás és járási hivatal lesz: Barcs, Csurgó, Fonyód, Kaposvár, Marcali, Nagyatád, Siófok és Tab, négy helyen - Balatonföldváron, Lengyeltótiban, Igalban és Kadarkúton - pedig járási kirendeltség.

Okmányiroda 13 helyen lesz a megyében: Kaposváron, Nagybajomban, Marcaliban, Barcson, Csurgón, Nagyatádon, Fonyódon, Lengyeltótiban, Balatonbogláron, Balatonlellén, Balatonföldváron, Siófokon és Tabon.

Települési ügysegédeket 55 hivatalban foglalkoztatnak, ők azokon a településeken intézik majd az állampolgárok ügyeit, ahol nincs önálló önkormányzati hivatal.

Címkék: 148 települési önkormányzat, járások, hivatalok, megállapodás, politika, Somogy