A rendezvényen idén is tervezi részvételét Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke, aki évek óta hagyományosan az esemény főszónoka.

A Polgári Magyarországért Alapítvány szervezésében megrendezendő tanácskozás - ahogyan korábban - most sem lesz nyilvános.

A Magyar Nemzet szerint az IMF-tárgyalásokról is rendeznek egy vitát, ezen többek között Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Csaba László és Bod Péter Ákos közgazdászok vesznek részt. Ezt követően Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a parlamenti ciklus félidejét értékeli, Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter pedig az elszegényesedésről beszél majd.

A kötcsei "pikniket" 2004 óta rendezik meg fideszes politikusok és a jobboldali értelmiségi holdudvar részvételével a Somogy megyei településen.

Tavaly szeptemberben, a tizedik találkozón Orbán Viktor egyebek mellett arról beszélt, hogy a kabinet tovább fog menni az államadósság csökkentésének útján. Magyarországnak egy új világrendben kell sikeresnek lennie a válság után, ehhez az ország kiszolgáltatottságát okozó államadósságot kell csökkenteni - mondta akkor még a miniszterelnök szóvivőjeként Szijjártó Péter Kötcsén a tanácskozáson elhangzottakról.

Délután 13 órakor megérkezett Orbán Viktor is, őt követte Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter.

Orbán Viktor Kötcse

(MTI Fotó: Varga György)

Magyarországnak jó megállapodást kell kötnie a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval - állapította meg Varga Mihály tárca nélküli miniszter, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Csaba László közgazdász szombaton a tizenegyedik kötcsei találkozón.

A zárt rendezvény délelőtti programjáról a szervező Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter számolt be telefonon az MTI-nek.

Mint elmondta: Varga Mihály, Matolcsy György és Csaba László között izgalmas beszélgetés, vita alakult ki egyebek mellett az IMF szerepéről a gazdasági, pénzügyi konszolidációban, amelyről nagyon differenciált értékelést adtak a résztvevők.

"Fontos dolog, hogy lehet IMF-hitel nélkül is élni, mert hogy ez a normális állapota egyébként minden országnak (...), de ha már megállapodást kötünk, akkor nekünk jó megállapodást kell kötnünk" - idézte fel a kerekasztal-beszélgetésen elhangzottakat Balog Zoltán. Az előadók kifejtették - folytatta -, hogy van rossz és van jó IMF-megállapodás, így most az előző kormánynak kellene előállnia és elmondania, pontosan milyet is kötött a valutaalappal, az valóban jó megállapodás volt-e, és amit "most próbálnak számon kérni a jelenlegi kormányon, azt annak idején ők hogy kezelték".

A kötcsei találkozó délutáni programjában szerepel Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető félidős értékelése, Maruzsa Zoltán - aki az MTI korábbi információi szerint az új felsőoktatási helyettes államtitkár lehet - előadása a felsőoktatás és az értelmiség viszonyáról, Balog Zoltán beszéde a szegénység elleni stratégiákról, majd az utolsó két és fél órában Orbán Viktor felszólalása és a miniszterelnökkel való beszélgetés zárja a rendezvényt.

A miniszterelnök sajtófőnökének tájékoztatása szerint a zártkörű találkozón a kormányfő hangsúlyozta: az ország stabilan áll a lábán, az IMF-megállapodásra csak biztonsági garanciaként kell tekinteni. A kormány örül annak a fontos fejleménynek, hogy ezt már az EU is így látja. Az IMF ugyanolyan megszorító elvárásokat támaszt most, mint 2008-ban az MSZP-kormánnyal szemben, a mostani kormány politikája viszont nem a megszorításokon alapul, így más alapon kell megállapodni - mondta a kormányfő.

Magyarországnak ma már nem kell elfogadnia egy 2008-as, MSZP-IMF típusú megállapodást, mert hazánk erősebb lett, és szélesebb mozgástérrel rendelkezik - tette hozzá. Egy rossz megállapodás tehát már született, most egy jó megállapodás tető alá hozásán dolgozunk - mondta Orbán Viktor a jelenlévőknek a tájékoztatás szerint.

A kormányfő sajtófőnöke szerint a kötcsei találkozó résztvevői mindezek alapján egyetértettek abban, hogy ebben a helyzetben az IMF-fel kötendő megállapodás érdekében a magyar kormánynak saját megoldási javaslattal kell előállnia.

(MTI)

Címkék: politikusok, Kötcse, Orbán Viktor, találkozó, Fidesz, politika