Megfordítaná a kormány a szavazás eddigi menetét. Fel kell majd iratkoznia a névjegyzékbe annak, aki a választásokon részt szeretne venni, így nem lesz szükség az  állam által összeállított választói adatbázisra. Aki jelezte szavazási szándékát, minden információt, ajánlási lehetőséget megkap.

Aki pedig nem akar részt venni, az kívül marad ezen, és őt nem fogják zavarni választási akciókkal, és nem fog szórólapot vagy kopogtatócédulát kapni. Az viszont még nem dőlt el, hogy a feliratkozók számára kötelező lesz-e a részvétel. A feliratkozás alapján a kormány pedig már jóval a választások előtt tudni fogja, hogy a magyar választópolgárok hány százaléka dönt úgy, hogy részt vesz a szavazáson - árulta el Orbán Viktor az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Hozzátette:  mindenki tudni fog a több hónapig tartó feliratkozásról, ezért könnyű lesz megoldani ezt a feladatot.

A feliratkozásról a szeptemberi ülésszakban dönt a parlament,így a választások előtt több mint egy évvel már mindenki megismerheti a választások részletszabályait.

A kormányfő szerint a külhoni magyarok esetében különösen indokolt a feliratkozás, hogy egyáltalán létrejöjjön a választói névjegyzék.   A határon kívülről ennek megtétele után pedig levélben lehet majd szavazni a tervek szerint.

(MR1-Kossuth Rádió)

Címkék: feliratkozás, viktor, voks, orbán, szavazás, politika