A bizonytalanságot jelzi az is, hogy Szita Károly levélben érdeklődött a szakállamtitkároknál Kaposvár várható költségvetésével kapcsolatban. Az átalakulással járó feladatokról a somogyi jegyzők ma tárgyaltak a Városházán.

A járások kialakításának terve már az első pillanatban gondokat okozott megyeszerte és az országban egyaránt. Az évtizedek óta Barcshoz tartozó Vízvárt például Csurgóhoz csatolták, amelynek még a megközelítése is nehézségeket okoz az ott élőknek.

- Barcsot autóbusszal, vonattal közvetlenül 30 perc alatt meg tudjuk közelíteni. Csurgóra vonattal körbe gyékényesi átszállással tudnánk csak elmenni buszközlekedés nem olyan sűrűn van, mint Barcs fele. Csurgón nincs földhivatal többek között - mondta Vízvár polgármestere, Kozma László.

A vízváriak még nem tudják, hogy hova fognak majd tartozni, de remélik, hogy a járásközpontjuk Barcs lesz.

A megyei jegyzők tanácskozásán a helyettes szakállamtitkár elmondta, hosszú egyeztetés folyt a járáshatárok kialkításáról, de készek azokon változtatni, ha kell.  

- Természetesen azzal számolunk, hogy ez nem az idők végezetéig szóló járáshatár, tehát ha valahol változnak a körülmények, munkahely, vagy bármilyen más vonatkozásban, más vonzásközpont alakul ki, akkor azok akceptálhatók lesznek a rendszerben, tehát változtatásra lesz lehetőség később is - mondta a KIM helyettes államtitkára, Virág Rudolf.

Az új járás kialakítások a közigazgatásban is változásokat hoznak a jegyzőknek.

- A hatásköri változások a lakossági szolgáltatások is érintik valamennyiönket, itt elsősorban körzetközponti jegyzőknél lesznek olyan változások, amelyek meghatározók, nevezetesen a járáshivatalok létrejöttével az okmányügyek, illetve a gyámhivatali ügyek elkerülnek a járási hivatalokhoz - mondta Kaposvár címzetes főjegyzője, Kéki Zoltán.

Ezek bizonyos esetekben jelenthetik azt, hogy az embereknek többet kell utazniuk ügyeik intézése érdekében, mint most.

Címkék: bizonytalanság, jegyzők, járások, önkormányzatok, Somogy, politika