A keddtől hatályos rendelet szerint a dizájnerdrogokra ugyanaz a megítélés vonatkozik, mint a hagyományos kábítószerekre. Az államtitkárság abban bízik, így megakadályozható lesz a vegyületek további terjedése és forgalmazása. Aki ennek ellenszegül, akár három év szabadságvesztéssel is számolhat.

A dizájnerdrogok növekvő népszerűsége a könnyű hozzáférhetőségnek is köszönhető. Az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt a c-listás vegyületek forgalma az interneten. Az eddig legálisan kapható szereket sok esetben akár azonnal házhoz is szállítottak az erre szakosodó webáruházak, nem csoda tehát, hogy az ilyen szerek miatt kezelésre szorulók száma is drasztikusan megnövekedett.

A magyar szabályozás eredetileg március elsejétől lépett volna hatályba, de a közzététellel meg kellett várni az Európai Unió bizottságának visszajelzését.

Az úgynevezett dizájnerdrogokat kábítószernek minősülő anyagok kémiai szerkezetének módosításával hozzák létre úgy, hogy az eredetihez hasonló hatást fejtsenek ki, amellett, hogy legálisan forgalmazhatóak és használhatóak legyenek. Sok esetben az így létrejött tudatmódosítók a hagyományosnál is rombolóbb hatást gyakorolnak a szervezetre.

Nézze meg az új drogokról készült régebbi videónkat:

Címkék: hatály, dizájner, rendelet, drog, kábítószer, politika, egészségügyi anyagok