A helyi kisebb-nagyobb cégekből létrejött Kaposvári Cégszövetség több héten keresztül keményen támadta a somogyi városvezetést amiért megemelte a vállalkozók építmény- és telekadóját. Tüntetésekkel és perközösséggel fenyegetőztek, azt akarták elérni, hogy Szita Károly kaposvári polgármester vonja vissza az adórendeletet, illetve felére csökkentse az adókat. Ez nem sikerült, miután Kaposvár öt legnagyobb foglalkoztatója és adófizetője, majd a Vállalkozók Kaposvárért Közössége is nyíltan kiállt a város adópolitikája mellett, mondván: egyetértenek azzal, hogy a terhekből azok vállaljanak nagyobb részt, akiknek több van.

A pecsma.hu azt írja: a Kaposvári Cégszövetség mögött a szocialista párthoz kötődő támogatók sorakoznak, akik most az erőteljesebb támogatás reményében Pécsen próbálkoznak. Az internetes lap szerint levélben már megkeresték Síkfői Tamást, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi Iparkamara titkárát is, hogy segítsen megszervezni a tüntetéseket, mert „látványos, hangos és zajos tüntetések sorára” készülnek, amelyek „jó kis balhék” lesznek. Kérdésünkre Síkfői Tamás ma azt mondta: a hívás magánbeszélgetés volt, ő elhárította az együttműködést, mivel a pécsi vitákban a pécsieknek kell egymással megegyezniük. Síkfői Tamás hozzátette: tegnap Pécsen a vállalkozói tiltakozó gyűlésen a pécsi kis-és középvállalkozások a kaposvári építményadóadó rendeletet egyhangúlag példaként fogadták el a pécsi városházával folytatandó tárgyalásokra.


A kaposvári városvezetés a hírt elképesztőnek és megdöbbentőnek nevezi a mai közleményében. Azt írják: amennyiben ezek a hírek igaznak bizonyulnak, úgy világossá vált, hogy a Kaposvári Cégszövetségnél nem az adó volt a fontos, hanem a békétlenség szítása. A közleményben felszólították őket, hogy kérjenek bocsánatot a kaposváriaktól és egyben a pécsiektől is. Úgy tudjuk: Szita Károly ma telefonon beszélt Pécs polgármesterével, Páva Zsolttal és az eddigi zökkenőmentes együttműködés folytatásáról biztosította őt.


Kaposvár képviselőtestületének Fidesz-frakciója is megdöbbent a hír hallatán. Mihalecz András frakcióvezető közleményében azt írja: a frakció nevében felszólítja a Magyar Szocialista Pártot, hogy valljon színt: valóban támogatják-e a Kaposvári Cégszövetséget, valóban segítséget nyújtanak-e ahhoz, hogy Kaposvár után most Pécsen is balhét szítsanak a helyi adók kapcsán. Amennyiben nincs közük ehhez a rendkívül súlyos ügyhöz, úgy pedig határolódjanak el a szervezettől és annak módszereitől - olvasható a közleményben.


Az MSZP kaposvári elnöke, Pintér Attila a Kapospontnak elmondta: ők nem vesznek részt a szervezésben, és elhatárolódnak attól.


Telefonon kerestük a Kaposvári Cégszövetség vezető szószólóit. Király Gyula titkárságán közölték: szabadságon van, ezért nem tud a rendelkezésünkre állni. Horváth Ákost ugyan elértük telefonon, de ő nem kívánt az ügyben nyilatkozni.
Ezt követően azonban a Kaposvári Cégszövetség közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe. Eszerint a szerveződés a megalakulása óta pártsemleges elveket vall, és ezt minden összejövetelén hangsúlyozta. Azt írják: támogatást politikai erőktől nem kértek és ezután sem fognak, a pécsi vállalkozások szerveződésében kért és felajánlott segítségük is pusztán szakmai jellegű lett volna.

Forrás: pecsma.hu

Bővebben itt!

 





Címkék: vállalkozók, cég, támadás, Somogy, politika, Kaposvár