A keddi személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény tervezetének vitáján Lamperth Mónika szocialista politikus is felszólalt. Kifejtette hogy ugyan helyesnek tartja, hogy a Kormány kezdeményezte a személyszállításra vonatkozó szabályok módosítását. Mégis teljesen elfogadhatatlannak tartja, hogy a konkrét szándékok titokban maradnak, mivel úgy véli, a minisztériumban készül a megszüntetendő vasúti járatok listája.

Hozzátette: az MSZP szerint a legfontosabb szempont az, hogy az emberek el tudjanak jutni a munkahelyükre, a diákok pedig az iskolába. A tervezetben ezt viszont nem látják garantálva, ezért fontosnak tartaná, hogy a somogyi FIDESZ képviselői is érveljenek a somogyi emberek érdekében, és támogassák a szocialisták javaslatát.

Kiszivárgott információk szerint országosan 412 járat kerül megszüntetésre és Somogy megyében 6 vasúti járat került veszélybe. Kaposvár-Siófok között 2, Pécs-Barcs között 1 és Gyékényes-Barcs között 3 járat megszüntetését tervezi a kormány. Eszerint a jelentős kapacitás szűkítés vesztese a vidék. Ezért az MSZP azt javasolja, hogy a legfontosabb célt - a munkahelyek, iskolák elérhetőségének biztosítását - szem előtt tartva a helyközi közlekedéshez hasonlóan a helyi közlekedésnél is fizesse a munkaadó a bérlet 80 %-át. Legyen hatósági áras a közlekedés, hogy ne emelkedjen az egekbe a munkaadók és az emberek terhe úgy, hogy ez a tétel ne kerüljön bele a cafetériába.

Úgy vélik, ezekkel a szabályokkal javítható lenne az emberek foglalkoztatásának biztonsága és a közösségi közlekedés minimális céljainak garantálása.

Címkék: személyszállítás, parlament, mszp, Lamperth, somogy, politika