Az elismeréseket Kövér László házelnök, valamint a fogyatékossággal élők szervezeteinek képviselői adták át. Gyene Piroska, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsának elnöke kiemelte: a kitüntetett városoknak példaértékű a kapcsolatuk a fogyatékkal élők szervezeteivel. Az ünnepségen Kövér László háztelnök hangsúlyozta: a fogyatékkal élő emberek életlehetőségeinek és életminőségének javítása minden magyar ember közös ügye.

A városok képviselői beszámoltak a középületek akadálymentesítéséről, a jelnyelvi szolgáltatásokról, a mozgássérült parkolók és a vakvezető sávok kialakításáról, a jelzőlámpák hangjelzéseiről, továbbá olyan színházi előadásokról, amelyeket siketek és hallássérültek számára szerveznek.

Kaposvár az elmúlt években teljeskörű akadálymentesítést végzett a turizmus területén. Országosan is egyedülálló az a kisfilm, amely hallássérültek és siketek számára készült, s amely a somogyi megyeszékhely értékeit mutatja be jelelt helyszíni akciókkal, narrációval, magyar és angol nyelvű felirattal. A Jeles Kaposvár című alkotásban nem jeltolmács kalauzolja a vendégeket, hanem olyan emberek - egy apa és fia -, akik maguk is ezzel a fogyatékkal élnek. A főszereplő Sándor Gábor ma a budapesti díjátadón is ott volt.
A vakok és gyengénlátókat Kaposváron Brailles írásos térkép segíti, hogy önállóan is eligazodhassanak a belváros nevezetességei között, emellett úgynevezett audio-guide segítségével járható végig a város. Az akadálymentes Tourinform iroda pedig a mozgássérülteknek is könnyen megközelíthető.

Magyarországon ma körülbelül 600 ezer ember él valamilyen fogyatékkal.

Címkék: fogyaték, elérhető, város, Szita Károly, politika, kaposvár