Mint arról korábban beszámoltunk: vasárnap dönthettek Balatonvilágos lakói arról, hogy továbbra is Veszprém megyéhez kívánnak-e tartozni, vagy Somogyba "költöznének".

A falu jegyzője, Szombathyné dr. Kézi Aranka az MTI-nek elmondta: mindössze 538-an voksoltak az 1217 szavazópolgár közül az urnazárásig. A szavazás így nem érte el a szükséges 50 százalékot, tehát érvénytelen lett.

A résztvevők közül egyébként 426-an igennel, 107-en pedig nemmel voksoltak a megyeváltásra.

A szavazásról novemberben így nyilatkozott a KaposPontnak a település polgármestere, Fekete Barnabás: "Rengeteg előnye van, ha a térképre nézünk itt vagyunk összeépítve Siófokkal, vannak olyan utcáink az egyik siófoki, a másik balatonvilágosi és a tervezett járásközpontok mindenképpen inspirálták a határozat meghozatalát".

Két éve már szavaztak a lakók a megyeváltásról, akkor azonban a testület az utolsó pillanatban megállította a folyamatot.

A helyi népszavazást nem zavarta meg rendkívüli esemény.

A polgármester tájékoztatása szerint a helyi népszavazás eszköz lett volna a járásváltáshoz is, hiszen ha Veszprém megyében "maradnak", akkor Balatonfüred járási központhoz tartoznak, ahová körülményes a közlekedés, ha viszont megyét váltanak, Siófokhoz, amellyel szinte teljesen összeépült már Balatonvilágos.

Fekete Barnabás vasárnap az MTI érdeklődésére azt válaszolta: csalódott, azt hitte, meglesz a szükséges többség a megyeváltáshoz. Elfogadta ugyanakkor, hogy ez a falu döntése.

Forrás: MTI

Címkék: balatonvilágos, érvénytelen, veszprém, voks, somogy, politika